mandag 4. juli 2011

Hyttehaging

Juli og sommer betyr ofte ferietid og hyttekos. Vi som liker å hage hjemme, vil ofte også hage litt på hytta, men det er ikke alltid like enkelt. Det må være noe som er greit og klarer seg selv, slik at det er fint og frodig når vi kommer på ferie, og samtidig ikke tar så mye tid. Ofte er jo hytta også på litt stusselig jordsmonn, enten ved sjøen eller på fjellet. Her er et tips på hvordan jeg har løst det, med hytte i skogen.
Jeg ønsker ikke å gjøre så store forandringer på en naturtomt i skogen. Det skal være hytta i skogen, og ikke hageflekken i skogen. Jeg ønsker også å ha nytteplanter, mer enn prydplanter, og plukker gjerne en markblomstbukett for å hente blomster inn på bordet. Noe le og skjermbeplantning trenges ikke. Det ordner seg selv, og det er langt til naboen.


En helg i slutten av mai, dro vi fram denne kassa, fylte den med kvist i bunn, og hadde på omtrent like mengder skogsjord som kugjødselkompost. Skogsjorda er her ganske sandholdig. Oppi kassa satte vi jordskokk, sådde salat, grønnkål, reddik, bondebønne, ringblomst, blomsterert og gresskar. (Litt usikker på om vi rekker å få noe gresskar, men det finner vi ut av.) Det skulle være noe å høste fra sommeren, og et stykke utover høsten. Denne helga kunne vi nyte det første resultatet.
Kassa er stor nok til å holde vann en god stund, men akkurat i år har ikke det vært noe problem. Det har nesten vært mer viktig med kvisten i bunnen, så dreneringen har fungert. Pallekarmer, som man får tak i på byggevarehus fungerer også fint som kasse. Bruk da to oppå hverandre, for å få stor nok mengde jord.
Som forsøk plantet jeg også to ampler i mai. Disse tar jeg ned og setter skyggefullt og på bakken når vi ikke er der. Tanken er da at den kan ta nytte av fuktigheten i bakken, og ikke miste for mye fuktighet i sola. Heller ikke det har vært noe stort problem hittil. Jeg plantet verbena og remonterende jordbær. Begge tåler å stå litt i skyggen, begge tåler å tørke helt opp. I tillegg er jordbærene veldig søte, selv om de ikke får det helt optimalt. Og når vi er der, henger den fint i bjørketreet.

1 kommentar:

  1. Så koselig hage på hytta, kjempelurt med den kassa, så mye godt du har der, ha en fin kveld, hilsen Lisbeth :)

    SvarSlett