torsdag 24. februar 2011

Tomat fra tomatDet virket! Jeg var på studietur til Danmark, og fikk et morsomt tips jeg bare måtte prøve! Dette er en flott måte å lære barn hvordan frø blir til planter, som lager frukter, som igjen gir nye frø. Fylte tomme melkekartonger med jord. Skar en tomat i skiver, og la litt jord over skivene. Dekket melkekartongen med plast, og etter to uker spirer det nå mange nye tomatplanter. Da er det bare å dra av plasten, og stelle småplantene. Egentlig litt tidlig å så tomat, for meg som ikke har stort med tilleggslys, så plantene står nå i husets lyseste rom, med spotlys som tilleggslys utover kvelden. Satser på at det skal gå greit allikevel. Får i værste fall plante de litt dypere når jeg potter de om. Fordi tomatene jeg brukte mest sansynlig kommer fra F1-hybrider, vil ikke mine nye planter gi helt like tomater som den som var utgangspunktet. Men det gjør ikke noe. Ikke er jeg avhengig av det, og det er jo bare litt spennende å se hvilket mangfold av planter og tomater en tomat kan gi. Gleder meg til fortsettelsen... :)

mandag 21. februar 2011

Beskjæring ga blomst!Tre uker etter beskjæring nyter jeg godt av vårblomstring i vinduskarmen. Det er fortsatt ikke for sent å beskjære - så gå ut og plukk med deg noen kvister inn, du også. Har du ikke kirsebær, er forsythia også fint å plukke med inn, eller noen velduftende solbærkvister.

onsdag 16. februar 2011

Mens snøen laver ned....


Etter en uke med vår i lufta, har snøen og kuldegradene meldt seg. Men sånn er det vel..., får nyte skiføre, men det er lov å mene at det er godt det snart er vårmåned og Mars. Kjøpte disse perleblomstene på hagesenteret. Falt helt for konseptet med både vårblomster, og vårlig potte! Og så er det godt å støtte opp om Vestfold-gartnere som tenker litt nytt! Hadde ambisjoner om å skulle ta den litt inn og ut, da det var så mildt, men nå får den stå inne i varmen, og bli litt lang i stilken! Er en variant jeg ikke har fra før - så når de har blomstret fra seg, skal de få tørke i garasjen, før de skal få en fin plass i hagen til høsten.

fredag 11. februar 2011

Sitrontreet blomstrer!
Stakk hodet inn i garasjens tekniske rom for å se hvordan det sto til med mine overvintrende planter, og der sto det vesle sitrontreet og blomstret i all sin prakt! Det lukter så godt, så nå blir det koselig å stå der ute og så snart. Tørr ikke ta det med inn, for er redd det mister blomstene sine når det kommer inn i varmen. Kanskje jeg må ta med meg tannbørsten ut, og se om jeg kan pollinere det. Litt dårlig med innsekter der ute i garasjen. Godt å vite at en har et blomstrende tre ute i garasjen også - og minne meg på at jeg egentlig ønsker meg en hagestue...

onsdag 9. februar 2011

Drømmer om vår og sommerSelv om det er en god stund til snøen går her i hvertfall, så er det fint å bruke tida til å planlegge og drømme litt. Finn fram bilder fra i fjor, tenk gjennom hva som fungerte, og hva som ikke fungerte. Jeg har for tiden ny plass til tørkestativet på tegnebrettet. Skikkelig ulurt å ha det i bakkant av ungenes volleyballbane. Men sandkassa er ikke lenger i bruk, så den plassen tror jeg blir en fin tørkestativplass. Legger ut bilder etterhvert som prosjektet skrider frem, men foreløpig er det 60 cm snø der. Så da kommer heller et bilde med drøm om vår og sommer, og mitt bidrag til moseplassens Frk. Solslikk. Litt usikker på om det er sommerfuglen eller planta som er frøken her, men er ganske sikker på at de nyter hverandre. Kaller bildet "Tante fiolett får besøk". På denne bloggen er det masse koselig hagestoff også. http://www.moseplassen.com/

torsdag 3. februar 2011

Driv fruktgreiner inne, og beskjær litt samtidig
Har vært ute og tatt inn noen kirsebærgreiner i dag. Det er så koselig når de står i blomst, og det enda er vinter ute. Har ikke turt å ta de inn før, for tar jeg de inn for tidlig kan knoppene fortsatt være i dvale, og da blir det ingen blomster. Dessuten er jeg redd for å få frostskade i snittet når det er veldig kaldt ute. I dag derimot, er det fire varmegrader, sol, og fantastisk å være ute. Ikke er det så sent, at det er fare for at treet blør heller.Når jeg først skulle ta inn noen greiner, så beskar jeg samtidig. Har en god saks, en multikutter med teleskop og en god greinsag. Måtte ta en litt stor grein i år, som satt litt lavt. Den har jeg tenkt til å bruke som klatrestativ til sommerblomstene, så den står lagret bak garasjen så lenge. Jeg er ganske enkel i min beskjæring. Mine trær skal være prydtrær også, så jeg beskjærer så de får utvikle seg mest mulig naturlig, samtidig som at frukten blir i plukkehøyde. Tar bort greiner som går inn i treet, og greiner som er utsatt for snøbrekk, og brekk ved klatring. Greiner som står mest mulig rett på stammen, tåler mer enn de med spiss vinkel. Legger ut en skisse på hvilke greiner jeg tenker bør bort.Prøver å unngå å skjære bort i greinkragen. Det gikk fint, da jeg tok den store greina, men skikkelig dårlig litt lenger opp i treet. Hadde ikke skåret noe i fjor, og greinene sto litt tett, så det ble litt vanskelig å gå saksa der jeg ønsket. Men har prøvd å rette på det, ved å lage et rent snitt, og med litt fall, så vannet renner av. Satser på at det går bra. Det er forresten veldig fascinerende å tenke over alt som er inne i den lille knoppen.