fredag 29. april 2011

Kant av gressløk

Vinterlektyren min har i år vært Horticultura. Horticultura kom ut i Trondheim i 1694, skrevet av Christian Gartner, og ble en viktig hagebok i Norge. Utgaven jeg har lest er gjort mer lesbar av Balvoll og Weisæth. Har kost meg med å lese gammel hagebrukshistorie, og ble ganske så inspirert, faktisk så mye at jeg har tenkt til å prøve ut noen av teoriene hjemme. Det er ikke noe som er overlatt til tilfeldighetene, og alt er nøye forklart. Nå har jeg spavendt og rakt 90 - 100 cm brede grønsaksenger, og blandet i husdyrgjødsel, men jeg har nok ikke vært like grundig som herr Gartner gjerne skulle sett. Han anbefalte å grave 60 - 80 cm dypt. Jeg har nok slurva litt der.... Men så skriver han et stykke om utseende på sengene, og avgrensningen av sengene. Han forteller om bruk av buksbom, isop, lavendel og tusenfryd i utlandet, men konkluderer med at klimaet her ikke er egna til det, og anbefaler bruk av gressløk i stedet. Nå var det begrensa med hvor mye gressløk jeg hadde å dele, og hvor mye gressløk jeg egentlig trenger...., men en seng er nå behørlig kantet med gressløk. Når gressløken vokser seg til litt, tror jeg det egentlig kan bli litt flott. Jeg har tatt et kurs i hagebrukshistorie før, men at det skulle bli så gøy drømte jeg ikke om. Mer fra herr Gartner kommer etterhvert.

onsdag 27. april 2011

Brun skogsnegl, og annen snegl

Brunskogsnegle er visst det nye navnet på Iberiaskogsneglen, som jo har bestemt seg for å bli. Jeg har den heldigvis ikke enda, og har mange småhysteriske ideer jeg gjennomfører for ikke å få den, men suger til meg kunnskap. Selv om jeg ikke er speider tenker jeg at det er greit å være berett. VG hadde en fin artikkel etter hagemessa, om hva vi kan gjøre nå. Legger den ved her. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10084285 Bioforsk sine nettsider har også masse nyttig info. Så da var det ut og rydde og rufse i jorda. Har erfart at disse snegletipsene virker helt utmerket på åkersnegl i hvertfall. Fra å ha en hel storfamilie av åkersnegler, og alle deres slekt og venner også, har jeg nå bare noen sporadiske på besøk. Det er helt greit.
(Her har jeg ingen bilder - for snegler orker jeg ikke å avbilde...)

tirsdag 26. april 2011

Scoop på fyllinga

I høst fant jeg dette flotte bordet med hjul i kommunens gjenbrukscontainer. Det er jo helt perfekt til å trille planter som skal herdes inn og ut. Hadde tenkt jeg skulle kjøpe meg et trancherbord på IKEA, eller et annet billig bord og løse hjul, men dette var jo en mye enklere løsning. Nå er det fullt både oppe og nede av lyklige småplanter som er på kjøretur hver morgen og hver kveld. Ikke helt plass til alle, så mulig jeg må ordne ett til, men en råbillig start i hvertfall.

mandag 25. april 2011

Magnolia

Etter en kort påskeferie kom jeg hjem til blomster på Mangnoliabusken min. Jeg har en Magnolia stellata, stjernemagnolia. (Det er den nede til venstre på bildet.)Foruten Sieboldmagnolia, Magnolia sieblodii, som har H4, er stjernemagnoliaen også blant de litt mer herdige. (H3). Så da begynte jeg med den, for å få noen erfaringer. Den lukter aldeles herlig, og jeg er over meg av lykke hver vår når den blomstrer. Nå vurderer jeg også å prøve en Magnolia 'Susan', som har vakre rosa blomster, men den er litt varere for frost. Alle disse magnoliaene kan bli 2-4 meter høye. Jeg har sett en så stor busk her i Sande, men da helt nede ved fjorden. I botanisk hage står det også noen store flotte eksemplarer. Hos meg slår magnoliaen følge med bunddekkerne... Den er blitt omtrent en meter høy, og tilsvarende bred. En busk, med andre ord. Hvis jeg beskyttet den mot snøen, så jeg ungikk tyngde på greinene, kan det hende den strakk seg litt, og ville gått over til et flergreina tre, men jeg kan ikke ha planter som krever så mye dill. Den vil ha en varm, lun og moldrik drenert plass, og det har den fått. Utover det får den klare seg som best den kan. Men når den blomstrer er det jo lov å drømme om magnoliatrærne, krabbe ned på knærene og late som den er litt større. Og så lukter det akkurat like godt av busken min, som av de flotte trærne. Har du en lun krok, er magnolia absolutt noe å prøve.

lørdag 23. april 2011

Gjødsel til tulipanene

Når tulipanene, og alle andre løkblomster, stikker hodet opp om våren, blir de lyklige for litt ekstra næring. Da blir det flott blomstring i år, og næring nok til at løken kan lage en ny løk, slik at det blir blomstring neste vår igjen. Det finnes selvfølgelig spesialgjødsel til dette, som til det meste annet, men min erfaring er at de er ikke så kresne, bare det kommer gjødsel. Kugjødselkompost eller noen korn fullgjødsel har fungert helt fint. Min erfaring er imidlertid at pelletert hønsegjødsel, som jeg bruker på staudene er litt sterkt nå med en gang, men fungerer fint rett etter blomstring, mens bladene enda er grønne, og fortsatt trekker næring tilbake til løken. Så knip av de visne tulipanblomstene, og la bladene stå, så blir det flott til neste år også.

onsdag 20. april 2011

Påske i Sande

Her i Sande er det blitt tradisjon at barnehagene pynter opp torget. Synes det er en fin ide, og hvorfor ikke ta med ideen hjem? Da min håpefulle var i barnehagen malte de på store steiner, som ble lagt rundt foten av trærne. I tillegg har de i år, som tidligere år tegnet flotte påskeegg som er laminert og hengt opp i greinene. Synes også ideen om gjenbruk av makrellbokser og leverposteibokser var god. De er litt tyngre, og flagrer ikke så voldsomt i vinden. Så da er ideen herved videreformidlet - ha en fortsatt festlig påske!

søndag 17. april 2011

Påskeaktivitet

Påsken blir i år brukt til å male. Det skulle vært gjort i fjor, men så kom vi ikke helt i gang, og så regnet det, og vips var det høsten. Rart det der, når det er noe jeg ikke har veldig lyst til å sette i gang med, så har det en tendens til å dra ut litt. Men i år har vi da fått startet tidlig nok. Med det været som er spådd her i påsken kan jeg jo rekke både å male og nyte sola, og det er jo ikke så fælt når jeg først kommer i gang. Rocker bortover gjerde med sol og hvite malingsflekker i fjeset, og radio på øret. I morgen starter påskelabyrinten på P1, så da går den timen fort, og hvem har nå sagt at fregner må være brune. Mine hvite prikker er da riktig så kjempesøte. Dessuten er det lurt å få malt nå, før rosene og buskene får blader og starter veksten sin. Har prøvd å beskjære rosene til et minimum, bare så de kommer seg vekk av malingen. Er jo altfor tidlig å kutte de nå, kan jo fortsatt bli kaldt her, men det vil jeg helst ikke tenke på. Påskeliljene er snart i farta, de står i knopp - og liksom bare venter på de riktige påskedagene, og krokus og eranthus ståler i sola. God påske!

mandag 11. april 2011

Litt tidlig vår i Holland


Jeg begynte i fjor - og tror jeg har blitt smittet av noe som vanskelig kureres. En tur til våren litt lenger sør i begynnelsen av mai er fantastisk. En helg med inspirasjon og visshet om at snart, ganske så snart, lukter det nyslått gress og blomsterduft også her. I fjor var jeg i Kew Gardens i London - i år ble det Keukenhof, Holland. En park med mengder av håndplantet løk, til nytelse og inspirasjon, og et par hundre bilder.... Ikke umulig at det dukker opp noen tulipaner, mangnolia og anemoner i bloggen fremover. Blomstermarkeder i Amsterdam med løk, frø og stauder til en veldig grei pris var heller ikke å forakte! Så nå tusler jeg rundt i hagen, og fjerner litt vissent løv - og konstaterer at tulipanene stikker opp her også - så snart... Det blir vel ikke åkre farget at røde, gule og hvite tulipanstriper, men de er der - i hodet, når de røde, gule og hvite tulipanene stikker hodet opp her også.

onsdag 6. april 2011

Litt olje og luft gjør seg!


I år har jeg vært flink jente, og gjort noe jeg har tenkt jeg skulle få til hvert år. I år skal jeg ikke finne ut at jeg mangler luft i trillebårdekket akkurat når jeg trenger den, eller ha sløv saks når jeg skal klippe ned staudene. Nå har jeg vasket og gjort rent all hageredskapen min. Brukte vanlig oppvaksvann, og smurte saksene etterpå med matolje. Det siste var et tips jeg fikk av andre hagevenner, og det fungerte veldig bra, og er veldig billig. Gikk over med brynet på saksene - så nå tror jeg at den flinke jenta jammen skal unne seg en kopp te, og bla i noen hageblader, og være storfornøyd med at jeg klarte det i år!

søndag 3. april 2011

Klatreroser

I går skulle jeg ut og så sommerblomster - men så kom det en spennende pakke fra Zimtrade, så da ble det potting i stedet. Jeg har ikke disse brune sneglene enda, og en av mine mange småhysteriske påfunn for å unngå de, er å kjøpe barrotsplanter, og potte selv.
Det ble noen nye stauder, så klart, men også en ny rose. Ønsker å lage meg en roseportal i år. I løpet av mange samtaler med hagevenner på hagesenteret, og mange artikler i hageblader er det to som går igjen, selv om det er mange flere vakre. Rosa helenae, og Rosa 'New Dawn'. Den første har jeg fått fra svigermor. Jeg antar at det er den i hvertfall, den ligner veldig. Rosa helenae, eller 'Lykkefund' har en overdådig blomstring, vokser enormt og har et vell av gul-hvite blomster i juni/juli, som lukter deilig. Den andre har jeg nå pottet, og nå står den mørkt og kjølig i påvente av enda mer vår. Så nå er jeg veldig spent på om den vil bli så vakker, som den etter sigende skal bli. I dag blir det ut i garasjen og så.