mandag 11. juli 2011

Snart tomater - og litt om Lindesbergs krukker

Noen som husker kanskje tomatplantene mine fra i vinter, de jeg lagde av to skiver tomat? Nå har de blitt riktig store, og koser seg bak garasjen. Blomster og noen veldig små grønne tomater har det også blitt. Jeg pleier å ha busktomat, som bare trenger vann og gjødsel. I år ble det altså vanlig tomat, så jeg har måttet knipe av de grønne blindskuddene som kommer i bladhjørnene, og binde opp litt mer enn til busktomaten, men jeg har da fått det til. Jeg har ikke veksthus, så plantene står i solveggen, sørvendt. Her er det lunt og godt. Jeg har plantet de i Lindesbergs isoporkrukke. Lurer du på å kjøpe en stor krukke i år, så ville jeg ha vurdert isoporkrukkene fra Lindesberg.  I tillegg til at de er store og gode, veier de ikke stort, og er dermed enklere å flytte på. (Selv om de blir tunge nok, med planter og jord) Jeg kjøpte mine i fjor, og har gode erfaringer med overvintring i de også. På høsten og vinteren beskytter de litt mot kulde, og nå på sommeren isolerer de mot varmen, og holder godt på fuktigeten. Denne krukka har jeg bare fylt med dreneringskuler i bunnen og kugjødselkompost. Har tilført litt ekstra næring også, en gang i uka, så det blir store fine planter. Nå venter jeg bare på litt sol og varme, så tomatene skal bli røde og søte.

torsdag 7. juli 2011

Gamle roser i Norge

Jeg var tidligere i uka med på en rosevandring i regi av Norsk Roseforening og prosjektet for klonsamling av gamle hageroser på Østlandet. Norsk Roseforening driver med omfattende kartlegging av gamle hageroser som er eldre enn fra 1950. Endel av de er samlet inn til dyrking på UMB på Ås, og ut fra disse skal det igjen lages en samling av gamle roser man mener er verdt å ta vare på for ettertiden. Nå står det mange sorter til registrering, men når om noen år blir laget en skikkelig samling med navn og historie, så kommer det til å bli vel verdt å ta turen for å kikke. Mer om prosjektet, og hva norsk roseforening driver med finner du på www.norskroseforening.com
Et par smakebiter fra samlingen som står til registrering.
mandag 4. juli 2011

Prinsessen i skogen

På moseplassen er det nå markblomstkonkurranse. Tenkte jeg ville oppfordre til å bli med på den. Enklere hyttehaging finnes nesten ikke, enn å bare ta vare på de markblomstene som finnes der du der. Som nevnt så har vi hytte i skogen, og der er det så masse skogstorknebb. Den står ikke superlenge i vasen, og drysser veldig, men den danner så fine buketter der ute. Denne frøkna har slått seg sammen med en bregne, og pryder en sliten vegg.

Hyttehaging

Juli og sommer betyr ofte ferietid og hyttekos. Vi som liker å hage hjemme, vil ofte også hage litt på hytta, men det er ikke alltid like enkelt. Det må være noe som er greit og klarer seg selv, slik at det er fint og frodig når vi kommer på ferie, og samtidig ikke tar så mye tid. Ofte er jo hytta også på litt stusselig jordsmonn, enten ved sjøen eller på fjellet. Her er et tips på hvordan jeg har løst det, med hytte i skogen.
Jeg ønsker ikke å gjøre så store forandringer på en naturtomt i skogen. Det skal være hytta i skogen, og ikke hageflekken i skogen. Jeg ønsker også å ha nytteplanter, mer enn prydplanter, og plukker gjerne en markblomstbukett for å hente blomster inn på bordet. Noe le og skjermbeplantning trenges ikke. Det ordner seg selv, og det er langt til naboen.


En helg i slutten av mai, dro vi fram denne kassa, fylte den med kvist i bunn, og hadde på omtrent like mengder skogsjord som kugjødselkompost. Skogsjorda er her ganske sandholdig. Oppi kassa satte vi jordskokk, sådde salat, grønnkål, reddik, bondebønne, ringblomst, blomsterert og gresskar. (Litt usikker på om vi rekker å få noe gresskar, men det finner vi ut av.) Det skulle være noe å høste fra sommeren, og et stykke utover høsten. Denne helga kunne vi nyte det første resultatet.
Kassa er stor nok til å holde vann en god stund, men akkurat i år har ikke det vært noe problem. Det har nesten vært mer viktig med kvisten i bunnen, så dreneringen har fungert. Pallekarmer, som man får tak i på byggevarehus fungerer også fint som kasse. Bruk da to oppå hverandre, for å få stor nok mengde jord.
Som forsøk plantet jeg også to ampler i mai. Disse tar jeg ned og setter skyggefullt og på bakken når vi ikke er der. Tanken er da at den kan ta nytte av fuktigheten i bakken, og ikke miste for mye fuktighet i sola. Heller ikke det har vært noe stort problem hittil. Jeg plantet verbena og remonterende jordbær. Begge tåler å stå litt i skyggen, begge tåler å tørke helt opp. I tillegg er jordbærene veldig søte, selv om de ikke får det helt optimalt. Og når vi er der, henger den fint i bjørketreet.