onsdag 29. februar 2012

En ekstra dag i februar...

Må bare ha med i bloggen at jeg planta den første krukka i går. Har da aldri planta i februar før, og det må dokumenteres for ettertiden. Gartneren i meg flirer av meg, stønner og forteller meg at jeg sansynligvis får frostskader og må plante en gang til..., men må man alltid være så forbasket fornuftig? Resultatet ble bra, så lenge det varer :)
Så stusselig med halv - og heldøde plantegleder fra i vinter
- er det rart man lar seg friste?
Blir jo mye bedre med litt vårplanter! :)

tirsdag 28. februar 2012

Herlig, herlig, men farlig, farlig...

I dag har det vært en slik dag, da jeg skjønner hvorfor vi må ha vinter. Når sola skinner og våren virkelig viser seg frem fra sin beste side blir det ekstra stort når vinteren er friskt i minne. Godt å ha årstider, ja! :) Har smugtittet under granbar og strie, og har jo så lyst til å rive det av og rydde frem alle vårtegn, men natta her er ganske så kald, og enda kan det jo komme noen skikkelig kalde dager (som jeg dog ikke håper på...). I tillegg er det skikkelig med tele i bakken, derfor best å la det ligge, men jeg vet jo at det er der. :)Dagen ble toppet av at frøbestillingen dumpet i posten, så da kan jeg jo så mens jeg  venter.

For å hindre å bli svidd av sterk vårsol er strie godt å ha - selv om det er litt stusselig.
Under baret kommer det knopper av krokus, tulipaner og påskeliljer
Til og med pionene har begynt å røre på seg.

mandag 27. februar 2012

Torgfristelser

Nå har det definitivt vært vår i luften - selv om snøen prøvde med et comeback på morgenen i dag.
Brukte en dag i vinterferien på å kose meg på torget, og nyte vårblomstene - og jammen ble det med noen hjem også! :) Gode tider i vente, til tross for en grå dag i Vestfold i dag.

Primula og alpefiol tåler litt - men må nok dekkes når det er kaldt om natta.
Blå perleblomster har jeg i mengder - nå har jeg noen få hvite også. :)

onsdag 22. februar 2012

Det er ikke lett å være liten

Disse små gir masse deilig vårlyd hver morgen nå. Synd det ikke er lyd på bilder egentlig. Men i det siste har det vært litt slitsomt for disse små, stakkars.

Blåmeisen er en trofast kvitrer
Gulspurven

Kjøttmeisen er også trofast


Her om dagen fikk vi plutselig besøk av en litt større herremann, som nok jaktet annet enn meiseboller og brødsmuler....


Spurvehauken dukket plutselig opp et par dager på rad.
 Når da endelig spurvehauken er borte, kommer en annen liten inntrenger - litt mer fredelig besøk foreløpig - før det kommer fugle-egg... Vår-rengjøring er viktig!

Ny innflytter i fuglekassa denne våren?


Nå trenger i hvertfall ikke jeg å tømme kassa for våren

fredag 17. februar 2012

Sommerfugl i Vinterland

Dette er min sommerfugl i Vinterland.
Jeg lurer ikke lenger på om jeg liker "dillball" i hagen - jeg storkoser meg med det!
God fredag!

onsdag 15. februar 2012

Vinterblomstring i hagen

I november kom blomstene på vrihassel i blomst, og jammen står de der ikke enda. Har en til, men den varianten blomstrer ikke, begge er allikevel så dekorative med sine nakne greiner.

Disse raklene er jo litt kjedelige, sett i forhold til blomstringen til trollhasselen (Hamamelis), men vrihasselen (Corylus) er litt mer herdig her hos meg. Mulig jeg må finne en lun krok og prøve meg på trollhassel også, etter å sett på de flotte bildene i bloggen til hagelivet. Må egentlig snart se å få bygd ut den lune kroken litt...


I dag er det antydning til vår, med varmegrader og snøsmelting i sola. Herlig!

tirsdag 14. februar 2012

En kjærlig hyllest til våren!


Når valentinsdagen og moseplassens oransje x-faktor sammenfaller - så blir det et oransje valentinsbidrag. Dette bildet er jeg så glad i, for det er så mye varme i det, og det kan man saktens trenge en grå februar dag. Jeg aner ikke hva denne sorten heter, men kanskje noen kan hjelpe?
Trodde ikke jeg likte så mange oransje blomster, men ta en titt her og bli inspirert du også! Blir mange flere "må ha" planter hos meg. :)

søndag 12. februar 2012

En vakker sliter


Lerk er egentlig altfor lite brukt. Den tåler mye, og er lett å ha med å gjøre. Ja, den drysser mye, men den er utrolig flott når den får nåler på våren, og ikke blir den brun av vårsola heller. Da jeg jobbet på hagesenter traff jeg en kunde som brukte lerk som klipt, lav, hekk på hytta på fjellet. Mange bruksområder med andre ord!
Så lerkeblomstring blir mitt bidrag til x-faktors lilla konkurranse på Moseplassen.

fredag 10. februar 2012

Georginer og hagebo

Her kommer historien bak navnet "Hagebo". Min mormor og bestefars hus het "Hagebo". Et koselig lite gult hus, med hage og skog rundt. Ingen store overdådige blomsterbed, men planter som sto på rett plass, og som ga en fin helhet. I solveggen sto det i mange år georginer. Gule, oransje og røde store hoder som blomstret mot den gule husveggen på sensommeren. Mange gode minner fra "Hagebo", og et godt forhold til besteforeldre, gjorde det til et enkelt valg da jeg skulle etablere både blogg og firmanavn. Jeg har ikke mormors georginer, men jeg har kjøpt meg noen georgineknoller, og laget meg et mormor og bestefar bed. Sammen med noen stauder fra foreldre, besteforeldre og oldeforeldre, samt noen gamle stauder fra venner og kjente er målet å lage et fargerikt og koselig "velkommen til meg" bed. Ikke helt fornøyd enda, men hagelivet skal jo være i litt endring. Georgineknollene som jeg tar opp etter den første frosten, overvintrer i det tekniske rommet i garasjen, og kommer trofast frem hver vår. I høst ble de liggende litt lenge å tørke før jeg hadde på torvstrø, men jeg håper det har gått bra for det.

Rødt er fargen for varme, lidenskap og kjærlighet. I tillegg symboliserer rødt handling og tillit til å følge drømmene sine, så da tenkte jeg at en rød georgine var et godt bidrag til Moseplassens x-faktor.

Varmen - fra gode besteforeldre, lidenskapen til hagegleden og kjærligheten til alt som virkelig betyr noe i denne verden kan realisere drømmer.

God fredag!

Rett før de ga tapt mot frosten var bladene et vakkert syn i høst.

PS - Har du lyst til å dele av din hagelidenskap så trengs det flere hagebloggere til stand under Messa. Se Hageblogger.

onsdag 8. februar 2012

Den hvite hagen

Å finne en hvit blomst er nesten umulig. Jeg er veldig glad i hvite blomster, og har kommet godt i gang med en hvit og grønn, rolig plass i hagen. Rene medisinen å oppholde seg der. Litt farger på våren er det riktignok, men utover sommeren, når alt bare braker løs i farger og dufter, så er denne stille kroken fortsatt like rolig, og det er faktisk veldig deilig. Det blir allikevel en hvit vårblomst som skal få være mitt bidrag i Moseplassen sin X-faktor.
Tulipan - så enkel, og så vakker.

Selv om bare en kommer til Moseplassen, skal "siste runde"-kandidatene på denne bloggen få sin plass her. Kanskje de kan inspirere andre. Jeg fant i hvertfall mange flere "må ha" blomster til den hvite plassen min på Moseplassen. :)
Magnolia
Allium - hvem sa at løk ikke er vakkert?

Rose fra plantearven-feltet på Ås
Klosterklokke

mandag 6. februar 2012

Gule perikum

Hypericum calycinum - Praktperikum


Denne gangen var det vrient å finne et bidrag til x-faktor. Gule blomster finnes stort sett om våren i hagen min, og noen fine bilder av de fantes ikke. Men så kom jeg på denne vennen. Den har bodd noen år i hagen, men vi har brukt litt tid på å bli venner. Den er kompromissløs på vokseplass, og får den ikke stå der den vil, så sturer den. Hos meg er den en staude, i den form at den fryser ned hvert år. Det står i bøkene at den er en busk lenger sør - og det tror jeg gjerne, for i voksemåte er den en busk. Den rekker å bli en liten busk hvert år. Den skal visstnok blomstre fra juli, men fordi den får en litt treg start, blir det sjelden blomster før i august. Til gjengjeld står den og blomstrer helt til frosten kommer. I høst var den grønn og trivelig helt til snøen kom. Litt kravstor altså - og nok ikke særlig herdig til mer enn sone H3. Har sett den som brukt som lav hekk, men da langs kysten i sone H2. Jeg bor i H4, og som sagt - så kranglet vi litt før vi ble enige om vokseplass, men der den står nå, litt lunt, veldrenert og med sol til godt ut på dagen, der trives den.

For inspirasjon til gule blomster i hagen - se: www.moseplassen.no

fredag 3. februar 2012

Blå Agapanthus

Moseplassen har lansert X-faktor - blomsterutgaven.
Det er superkoselig å få et påskudd for å bla gjennom bilder fra tidligere sesonger - og mimre litt.
Sitter med notatblokka også - og skriver ned stikkord for ting som bør gjøres denne sesongen. Om det blir gjort er en helt annen sak....Mitt bidrag til den blå utgaven er Agapanthus. Den er en av mine store favoritter. En blomst med enkle linjer, som stråler så vakkert. Og da er det heller ingen ulempe at den blomstrer lenge, når den først er i gang. Dette eksemplaret her står nå i en krukke til vinteropplag - har prøvd dette utallige ganger før. Den overvintrer fint, men kommer ikke med blomster. Har lest om at røttene skal ha det litt "trangt", og at ikke den skal omplantes for ofte. Lyst og kjølig står den også. Men vi gir ikke opp - kanskje denne vil blomstre til sommeren som takk for jeg plukket den ut som mitt bidrag til X-faktor. :)

Blå blomst i den blå timen i august. Da blir det blått bilde også!

torsdag 2. februar 2012

Et slag for økologi

Sunne bær i barnehender - kan det bli bedre?
Et av mine mål for det kommende hageåret er å lære enda mer om hvordan jeg best skal drive kjøkkenhagen økologisk. Jeg har ikke brukt plantevernmidler, og jeg har gjødslet med husdyrgjødsel av ulike slag, men jeg tror det er ganske mange flere knep jeg kan bruke for å redusere skadedyr, og få en bedre avling. Det er mange koselige bøker etterhvert, i hvertfall hvis du ikke må lese på norsk. Og så håper jeg å treffe noen med masse kunnskap å øse av på hagemessa i år. Lurer også på om jeg skal melde hagen inn som en MAJOBO-hage. Mat og jord, der du bord. De skal visst ha plass til alle fra park til vinduskarm, så da er det vel håp for en liten kjøkkenhage også, kanskje? Bruk gjerne linken her, og sjekk ut mer hvis du også synes det virker spennende. MAJOBO Jeg lærte jeg sikkert enda mer hvis jeg ble med i hvertfall!