torsdag 22. mars 2012

Visdom og lykke

Et kinesisk ordtak sier:

Lykke er en reise, ikke et mål.


Lykke - jeg har kommet til finalen i moseplassens samplantinger.
Og ja, det er en reise i hagen, og det er langt til målet, men det er inspirasjon undervegs.
Ta en titt på alle bidragene, også de som ikke kom til finalen. Jeg har alt en lang liste over planter jeg må dele og flytte rundt på.
Nå er det virkelig vår her på Østlandet, og nå tror jeg nesten jeg må rydde litt i hagen, selv om det er tidlig enda.

tirsdag 20. mars 2012

En vårlig hyllest til Eranthis

Eranthis hyemalis. Denne lille blomsten er jeg blitt veldig glad i. Trofast og tidlig - og lykkelig god som sola. Selv på gråværsdager og blåsbortdager står den der og skinner fornøyd. Virkelig til å bli glad i! Hele planta er giftig, så nyt den med øynene! Noen bilder av denne flotte blomsten må bli en festmarkering på vårjevndøgn. Hurra!

Den krøller seg opp av løken. Første året ser frøplantene ut som små grønne marker,
og blomstringen lar vente på seg til løken blir litt større.
Men når de har fått noen år på seg - ja da blomstrer de fornøyd1

Den er jo bare til å bli glad i!

lørdag 17. mars 2012

Når liten blir større

Det er så greit å så noen frø i ei potte, men jammen vokser de, og plutselig skal de ha mer plass. Med litt manglende belysning hender det at de søte små blir litt store og skranglete også, men melkekartongen gjør jobben. Klipper den i akkurat rett høyde, så jeg får plantet litt dypt, og vips, har vi fine småplanter! :) Dette fungerer fint hvert år. Prikling er egentlig en litt nervøs arbeidsoppgave, men i år starter jeg med store gresskar. De er litt mer robuste, så får øve på de, og ta de skjøre små etterhvert som de maser om mere plass. Blir fullt i vinduskarmen i hvertfall.

torsdag 15. mars 2012

Tang som gjødsel


Ikke dumt å være ved fjorden disse dagene.

Innsamling i fjærekanten.
I mai ifjor skrev jeg et blogginnlegg om asparges. Det gode med disse komentarene i bloggen, er at da lærer jeg hele tiden noe nytt. :) Inger Marie, som har bloggen "Hagerommet", tipset meg om  å bruke tang som tilleggsgjødsel på asparges, siden det er en strandplante. Det tipset har jeg tatt vare på til i år. Det er masse å lære om tang som gjødsel. Før i tiden var det mye brukt, og i "Tang som gjødsel" av McKinnon, Holm og Henriksen kan man lese at riksarkivene i Bergen angivelig skal ha brent i et forsøk på å hevde tangrettigheter. Her satser jeg på at de fleste er glade for at det plukkes litt tang, og at stranda ryddes før sommeren. Har du lyst til å gå i dybden, er nettsiden Agropub, Bioforsk økologsik sin nettside, fin. Her er det mulig å virkelig fordype seg, hvis en ønsker. Pleier å bli mest "lære ved å gjøre" hos meg, men gøy å prøve å få det til, da! Vet ikke om skylling av tang er nødvendig, men jeg gjør det for sikkerhets skyld. Tror ikke aspargesen hadde tatt skade av litt ekstra saltinnhold i jorda, men er ikke sikker på om naboplantene har lyst på ekstra salt. De siste dagene har det vært helt fantastisk vårvær, med over 13 varmegrader, så innhøsting av tang har vært en deilig jobb.

Tuer med blåveis som titter frem.

onsdag 14. mars 2012

Bort med snøen, og opp kom løken!

7.november satte jeg hvitløk i kjøkkenhagen. (Du finner blogginlegget om det her.) Nå har snart all snøen blitt borte, og samtidig med at snøen smelter dukker hvitløken opp i kjøkkenhagen. Veldig morsomt. Det siste som gikk ned i jorda, er det første til å dukke opp. Hvitløk (Allium sativum) skal nå gjødsles og lukes frem til bladene begynner å visne ned på høsten en gang. I min bok (Grönsaksodling - Lena Israelsson) står det at jeg må gjødsle måtelig, får å unngå soppsykdom på hvitløken. Imidlertid står det i en annen bok (Hannahs Hage - Ellen-Beate Wollen) at løk trives med godt gjøslet jord. Hmm.... aldri et svar i hageverdenen. :) I småskriftet til NLH, Plantevern i løk og purre, fra 1994, står det at moderat nitrogengjødsel gir mindre mottakelige planter. Så da satser jeg på moderat gjødsling, men nok til at de er sunne og friske, og luking, så det tørker opp rundt plantene. Ugrasset er ikke noe problem enda i hvertfall! :) Vekstskifte er også lurt for løk, som for det meste av andre vekster, men nå er jo dette mitt første år med hvitløk og løk generelt, så plassering blir ikke noe problem. Blir veldig gøy å se om jeg får til dette - hvis ikke er jo gresset på hvitløken godt å bruke også, og det er jo godt i gang alt.

lørdag 10. mars 2012

Samplantinger

Moseplassen har igjen utlyst konkurrasne - denne gangen samplantinger i hagen. Mange flotte ideer - du finner de her. Klarer ikke å bestemme meg for hva jeg skal delta med, så foreløpig havner mine samplantinger (som også har greie bilder) her. Kanskje de kan være til inspirasjon for andre, eller kanskje du vil hjelpe meg å velge :)
Høstplanting ved døra.

Liljer sammen med viftelønn, og allium i bakgrunnen.

Blåeiner, stormarikåpe og alunrot

I kjøkkenhagen: Timian, isop og bjørnegress

Samplanting med bladformer.

Tulipan i flørt med viftelønn.

Rødbladet vrihassel skaper sterk kontrast til de gule bladene til blærespirea, og de grønne hasselurtbladene.
Det beste med slike konkurranser er å se alle de andre koselig bloggene, og å gå gjennom og mimre i egne bilder. Gleder meg så til det blir skikkelig vår!

onsdag 7. mars 2012

Joho - ut på tur!

I dag ble plutselig vår til vinter igjen - og det er ikke bare litt snø - det pøsesnør vannrett. Slik er jo våren, og hvis de varmegradene og soldagene som er meldt dukker opp, ja så blir det ikke vinter lenge. I mellomtiden har jeg gravd frem noen hageblader, plukket ut favorittbøker, tent noen lys, og da er alt klart for å planlegge litt igjen. Og i dag er også turen til Floriaden bestilt. Det er jo bare hvert 10. år, så det må jeg ha med meg. Nå tåler jeg noen gråværsdager fremover, for nå har jeg både hageplanlegging og tur å se frem mot. Deilig!

Floriade 2012

mandag 5. mars 2012

Den sikre død...


Nye småplanter, som faktisk fortsatt lever!.
Når jeg sitter og leser om alle hage-entusiastene som overvinter mengder med planter, må jeg bare bøye meg i støvet. Det får jeg ikke til! Noen få - som tåler å bli satt i garasjen og glemt til våren, klarer jeg - men da snakker vi noen FÅ. Mine fingre er slett ikke grønne om vinteren. Fingrene mine må være som stauder - det visner ned på vinteren, men våkner til liv på våren! :) Eller så har det rett og slett noe med at da får alt det grønne en pause, til fordel for mange andre fritidsaktiviteter. I fjor våres sådde jeg imidlertid en pelargonia, og da den bare så vidt rakk å blomstre før høsten, tenkte jeg det var verdt å prøve å overvintre den. Den ble derfor møysommelig gravd opp, pottet inn, og satt lyst på et sted jeg skulle se den ganske ofte. Er derfor råfornøyd med at jeg har klart å få den til å overleve en hel vinter hos meg. Kun de tøffeste (dvs orkideer, kaktus og sukkulenter) som klarer seg hos meg om vinteren nemlig. Nå har jeg toppet den, og fått enda to nye planter, så dette lover virkelig bra. :) Så nå skal jeg lese meg opp på pelliser på alle bloggene rundt om. Gleder meg alt! :)
Og sånn pleier det å gå.... :(

torsdag 1. mars 2012

Mosekost

Det er ikke alt som er farlig tidlig å gjøre nå. Denne superkjekke mosefjernerkosten kjøpte jeg på hagemessa for et par år siden. Ikke alle som syns at det er så nødvendig å fjerne mosen - sikkert en smakssak, men ugress som stikker under bare føtter er i hvertfall greit å få vekk! :) Nå er mosen (og ugresset også) lett å fjerne - og med langt skaft er det ganske fort gjort. Jeg er av den late typen, så får jeg ikke gjort det nå, når det går greit å få vekk - så vet jeg med meg selv at da blir det bare ikke gjort senere heller. Da er det jo så mye annet som er mer fristende å holde på med...