fredag 27. april 2012

Fare for ny "dille"

Diller kommer og går, og jeg klarer ikke å bare velge meg en ting jeg driver med i hagen. I går var jeg på kurs i fletting av levende pil i Sandefjord, fantastisk morsomt. Veldig redd det blir enda en "dille" i hagen . Litt i krukke, og litt i hagen.

På bare en kveld laget vi belgisk tre, et snodd "David Drew" tre og vi ble vist hvordan vi lager et hegn og en portal. Heldigvis stoppet regnet opp i noen timer, så det ikke ble så vått å jobbe ute.

Kjøpte med meg en bunt med pil av en sort som heter 'Long Bud', Salix trianda 'Long Bud', for å være korrekt. :) Denne har lange helt rette fine skudd, og var fin å flette med. Skal lage meg et belgisk gjerde som skal sjule komposten min.

Et belgisk tre - jeg skal plante det ut i hagen til høsten, men i sommer skal
det pryde uteplassen. :)

Et 'David Drew' tre. Dette laget vi også. Krevde litt fingerstyrke å tvinne
stammen, men fint ble det, og nå skal det rett i jorda i ettermiddag.

Og et slikt belgsik gjerde skal altså rundt komposten.
Når det blir grønt og fint tror jeg det blir helt supert. :)


Ønskeprosjekt 1: Veldig lyst på en slik portal inn i hagen.

Ønskeprosjekt 2: Fra ungene; slik tunnel, med hytte i enden vil de også ha!
Vi fikk også se alt som kan lages med tørr pil, men det er nok fletting med levende pil jeg har mest sansens for - foreløpig....
Dette kan anbefales!

torsdag 26. april 2012

Inntrykk fra Floriaden

Forrige helg ble brukt på Floriaden 2012 i Venlo, Nederland. Kom hjem med nesten 500 bilder, så skal ikke dytte på alle nå, men noen inntrykk og erfaringer. Kanskje kan det være til hjelp til en egen floriadetur, eller bare en koselig inspirasjon på en regntung dag. :)
Turen fungerte utmerket. Denne turen hadde base i Düsseldorf. Det finnes sikkert andre steder å fly til, og andre måter å komme seg frem på, men dette fungerte veldig godt, når målet med turen var Floriaden, og ikke så mye annet. Det ble fly til Düsseldorf, og tog inn til Düsseldorf sentrum. Hotellet lå like i nærheten av jernbanestasjonen. Fra Düsseldorf var det en times togtur til Venlo, og det var avgang en gang i timen. Skyttelbusser fra jernbanestasjonen i Venlo til Floriaden fungerte også veldig bra. Den siste dagen ble brukt på park- og elvevandring i Düsseldorf, som hadde flere koselige parker å by på.

Det ble en fin tur i Floriaden også, og ideelt sett er det et sted å reise flere ganger. Nå var det løkblomstring som var i sentrum. Floriaden kan ikke måle seg mot Keukenhof, som ble besøkt i fjor, men flere flotte løkbed var det. Mye av beplantningen  i parken var bygd opp med det fokus at bedene skulle være lettstelt, med mye stauder. Litt glisne staudebed på våren er igrunnen like interessante her hjemme. Hadde mange av staudene imidlertid vært merket, hadde det gitt større utbytte også nå. Disse bedene blir sikkert flotte til sommeren. Fordelen nå, var at det ikke var så mye folk der. Ellers likte jeg kanskje spesielt godt fokuset på økt bruk av nyttevekster, og det var endel spennende valg av materialer til uteplassene. Plantevegger var det mye av. Alt i alt - en bra tur - og verdt å se.


Slik benk vil jeg også ha!


Gleder meg til trepionen min blir stor også.


Mye flott blomstring i frukttrærne var det


Plassutnyttelse er viktig mange steder

Og en deilig avslutning med parkvandring i Düsseldorf

fredag 20. april 2012

Å huse småkryp

Å skape gode forhold for nytteinsekter var noe jeg hadde tenkt å gjennomføre i år, men jeg hadde tenkt å lage dette selv.
Kom imidlertid over dette søte huset til marihøner hos I Gros Hage. Det hylte kjøp meg, kjøpe meg - så den ble med hjem. :) Har satt huset rett under rosebuskene, så blir det kort vei til alle godbitene når lusa dukker opp. Kan heller lage hus selv til de andre insektene.
Nå kan bare lusa komme....

Selvsnekret insekthus fra en barnehage i Danmark.
Kjempegøy for ungene å følge med på småkryp. :)

Satt inne blant planter og blomster kan disse
nytteinsektene gjøre en god jobb i hagen.

torsdag 19. april 2012

Når jeg prøver og feiler blir det ikke alltid perfekt

På hagemessa snakket jeg med noen som mente det var mye glansbilder ute og gikk. Kun det beste som ble vist frem både på interiør- og hageblogger.
Det må jeg gjøre noe med.
Her følger et par bilder av en agurksort som skal være bra i krukke, og som jeg har sådd i år. Plantene var kjempefine helt til jeg begynte med herding. Tenkte de små plantene hadde lyst til å kose seg ute på terrassen, da vi hadde de deilige og varme dagene i mars. Husket å skjerme for sterk sol, men så var det den vinden, da. Plantene mine ble satt skikkelig tilbake. Heldigvis var det bare en som tok sin død av det, og vel innomhus igjen, har de startet opphentingen igjen. De ser ut til å ha funnet formen heldigvis , men det betyr at de altså
har sett betydelig mer pjuske ut enn her.

Så til deg som lurer på om du fikser dette med haging - det gjør du! Selv ei som liksom skal ha fem år på universitet, og er planteviter, lærer best ved å prøve å feile. Det heter seg at man lærer av sine feil, men det er morsommere å lære av andres, så her har dere min feil, så kanskje dere slipper unna med denne.

Nå skal jeg i hvertfall ta godt vare på plantene, så jeg får se om det blir slike gode lunsj-snack agurker som frøpakka lovet.


onsdag 18. april 2012

Mens vi venter... ompotting av Agapanthus

I dag er en slik dag, da jeg virkelig skjønner hvorfor jeg liker så godt å blogge. Lærer noe nytt hele tiden. Jeg har lest at Agapanthus (afrikalilje) skal ha det litt trangt i potta, men å finne noe helt eksakt svar på det har vært vanskelig å finne. Så sent som forrige uke, lette jeg rundt uten å finne noe helt konkret, men i dag... :) Den kjente danske hageentusiasten Claus Dalby skriver i dag om det på sin blogg, mit haveliv, og referer til en hollandsk produsent. Kan jo ikke garantere at dette er det rette svaret, men må si at dette virker lovende. Så nå skal jeg gjøre som herr Dalby, og se om det funker, altså ompotting til gradvis større potte hvert annet til hvert tredje år. Kjøpte en ny Agapantus i fjor, som jeg pottet inn i en litt større potte, siden jeg altså trodde den skulle stå trangt. Da trenger jeg ikke gjøre noe med den i år, annet enn å herde den til å trives ute. Den blir til gjengjeld godt herdet. Da det var varmt i mars fikk den gradvis komme ut, og nå har det jo bare blitt kaldere. Så lenge det ikke er kuldegrader står den ute, og ser faktisk ut til å trives med det. Lenge til den blomstrer, imens får jeg kose meg med det som er i blomst under snøen.... Kom mer hvitt i dag også.
Bilder fra morgenens hagevandring.

Min snøklokke kommer alltid sent, og etter snøen har gått, men nå ble det påfyll av snø.

Gulveisen  har allerede vist tegn til mistrivsel i kulda,
tror ikke dette gjør saken bedre, men den er fin der den stikker opp.

Blir noen fine kontraster med snøen. :)

En skikkelig fargeklatt i gråværet. Deilige vår.

tirsdag 17. april 2012

Lunefull april, med masse inspirasjon!

I går kom det jammen snø igjen, og skuddene på noen av stauden viser nå tydelige tegn på kulde- og frostskader. Ikke bare snør det, men det er jammen så kaldt om natta også. Det hadde sikkert gått bra det, hadde det ikke vært for at de ble lurt i gang i mars. Nå dekker jeg noen hellige gullplanter med strie, men med resten får det briste eller bære.

Da var det godt det var messe. Tusen takk for alle som kom innom og hilste på, på standen, og takk til Anne på Moseplassen som var hjernen bak, og som laget en så bra stand. Veldig moro - og veldig inspirerende å tusle rundt på ulike stands og utveksle ideer og erfaringer også. Nå gjelder det bare å huske alt det lure til det blir litt varmere i været, og litt mer kos å holde på ute. Imens får jeg pleie småplanter og trille planter inn og ut.

Her følger noen bilder fra messa - som egen husk, og kanskje til din inspirasjon?

Fra standen til hagebloggerne. Malte krukker er fint! :)

Sedum i samplanting med heller, slett ikke dumt - og veldig vakkert.

Mer Sedum.... - innesperret sådan, men tror den nok hadde villet vokse her.
Krever ikke så mye i hvertfall.

Og knekker det noen greiner på vrihasselen, skal de
i samplanting med Campanula. :)Jeg er jo aldri med på egne bilder, men Line Marie fra Lysthagen var jammen så grei å sende bilde. :)
To blide bloggere på messe, Hagebo og Moseplassen. :)

torsdag 12. april 2012

Jordprøve

Kort innpå - jeg skrev om jordprøver tidligere i uka, og ser nå på messeprogrammet til Hagemessa på Lillestrøm at det er mulig å få analysert jordprøver også på messa. EUROFINS FOOD & AGRO TESTING NORWAY AS- Stand B04-38
Messetilbud og aktiviteter finner du ved å trykke på linken. :) Sees på messa? :)

Litt mel må til...

Blomstrende svibel i samplanting med tulipaner, Keukenhof, Nederland, 2011
Mange av dere, har sikkert fått med dere at jeg er veldig glad i tulipaner, og andre vårblomstrende løk også. Nå som vanningen ordner seg selv, der ovenifra, er det lettvint å gjødsle i hagen. Blodmel og benmel rundt tulipanene og de andre løkblomstene setter plantene pris på. Både blodmel og benmel strøs rundt plante, krafses litt ned i jorda, og så må det vannes, hvis ikke det regner da. Blodmel er veldig rikt på nitrogen (N), og må brukes sammen med annen gjødsel. Det trengs ikke store mengder, heller lite og flere ganger. Siden det ikke trengs så mye, får jeg blodmel til overs, men det sparer jeg til kjøkkenhagen. Salat, purre og kål setter stor pris på litt ekstra nitrogen litt utpå sommeren. Benmel har mer langtidsvirkende effekt, og er rikt på fosfor (P). Fosfor har positiv effekt på blomterdanning, fruktsetting og rotdannelse, og jeg synes å se at tulipanene danner bedre sideløk når jeg har på benmel, men dette er bare synsing fra meg, altså. Kommenter gjerne hvis du har noen slike erfaringer, så kanskje det blir litt mer hold i synsinga mi. :)

onsdag 11. april 2012

Årets vekstskifte

Jeg har en bitte liten kjøkkenhage, og det er valgets kval hvert år - å bestemme seg for hva som skal være med, og hva som ikke går. Det er jo så mye nytt jeg har lyst til å prøve, tror snart jeg må utvide.
Jeg endrer opplegget litt i år, prøver meg på pallekarmer. Har nemlig bestilt meg drivbenker til pallekraver fra Nelson Garden.


Tror dette blir bra - men det skal dere få høre mer om, når de er mottatt, og alt er i orden.
Har sådd hokaido, agurk, tomat og noen kryddervekster, som står inne og godgjør seg, og snart skal mer sås. Men uten veksthus blir det litt begrenset med hva som kan sås på forhånd, men håper altså at dette lure taket skal forlenge sesongen noe.
Kanskje drivbenkene blir å finne på hagemessa også?

tirsdag 10. april 2012

Gjødsel i kjøkkenhagen

Nå har det blitt vått, og er helt supert vær å gjødsle i. Det store spørsmålet er kalk eller ikke kalk, og gjødsel - mengde og type. I år har jeg testet pH selv. pH er en form for å teste om vekstforholdene er sure eller basiske. pH = 7 er nøytralt, så under 7 er sur jord. Det er rimelig enkelt å teste pH. pH testes i en velling av 10ml jord og 25 ml vann. Testen bør tas utenom vekstsesong, og før gjødsling og evnt kalking. PH- papir fås kjøpt på apoteket, men er ganske så kostbart. Det er imidlertid mange pH-papir i en eske, så går flere sammen, blir det en overkommelig pris. Kanskje hagelaget eller hagesenteret i nærheten har? Her utfører også hagesenteret pH-test av jordprøver fra privathager, som en ekstraservice, men i år ville jeg altså gjøre det selv. Når vellingen er laget er det bare å dyppe papiret nedi noen sekunder, og så sammenligne mot fargekodene på esken. Ikke vanskelig i det hele tatt.

De fleste planter trives med pH rundt 6 - 6,5. Jeg var mest interessert i forholdene i grønnsakshagen, siden den jorda dyrkes mer enn resten av hagen. Det er vanlig å kalke i kål, for å redusere sykdom, men ellers ingen store regler. Jeg har ikke kalket grønnsakshagen i det hele tatt, men har i treaske fra vinterfyringa. Derfor var jeg litt redd for at pH-verdien i jorda kanskje hadde nådd litt høye verdier. I tillegg til å ha i aske, gjødsler jeg hver vår med kugjødselkompost og pelletert hønsegjødsel. Følger anvisningene på sekkene. Gjødsler godt på våren, og så gjødsler jeg to ganger til, frem mot juli, da som regel med hønsegjødsel eller annen nitrogenrik gjødsel. I tillegg er jeg nøye med vektskifte. Har blogget om vekstskifte før, og det finner du her.

PH-verdien i grønsakshagen lå på ca 6, så da må jeg ha gjort endel riktig, og jeg har ikke stresset med å gjøre noen endringer verken med kalk eller i gjødsel i år heller.

For å få en mer grundig gjennomgang av næringsinnholdet går det an å ta jordprøver, og sende inn til analyselaboratorier. Godkjente laboratorier finner du her. Litt ulik pris, men ikke kjempedyrt, og flere tar imot prøver også fra privathager. En ide å gjøre en gang i mellom, og ihvertfall hvis plantene sturer av et eller annet. Kanskje det er noen utstillere på hagemessa som også tilbyr dette? I hvertfall er det utstillere der som kan mye om gjødsel, og som sikkert kan komme med gode råd. Håper å se deg på bloggtreff.

tirsdag 3. april 2012

Fra sommer til vinter

Da er vel dette tiårets influensa unnagjort, og jeg kan tusle ut i hagen igjen, med skrekkblandet fryd. Da jeg krøyp under dyna var det rene sommeren ute, og vel oppe av senga igjen, er det blitt rene vinteren der. Så nå er jeg kjempespent på hvordan naturen takler rekordvarme og 20 plussgrader til 6 minusgrader. Rosene er kommet veldig langt, flere busker og trær står med store blomsterknopper, magnoliaen blomstrer. Hmm - håper intenst det går bra. Men mye har skjedd i løpet av denne uka i hvertfall, og hyggelig om du vil være med på en vårlig hagevandring.

Masse hvitveis ute, og koselig med vårlig bukett inne også
 - pleier å pynte med hvitveis til 17. mai, men må nok finne på noe annet i år.

En som ikke bryr som om det blir kaldere. Humla suser i krokusen allikevel den!

Jepp, jeg har også julerose. Jula varer helt til påske, vet dere. :)
Hos meg er ikke juleroser og snøklokker det minste tidlig, men koselig allikevel.


Påskeliljer til påske, ikke verst! Kan plukke inn buketter fra hagen i år, ikke kjøpe i butikken. Kult.

Aubretia - hageblåpute er nå en eneste stor blå pute på muren, og er bare så fin!
Normalt får jeg som regel to blomstringer, i år må da det gå fint.
Stjernemagnoliaen står i knopp, og blomstrer også. Litt usikker på om den liker dette normalt kalde været.
Tror den ble lurt til å vise seg litt tidlig av unormal varme, og varmerekorder i mars.
Dette er en busk jeg gleder meg til blir større. Trepionen er kommet langt allerede,
og det bekymrer meg litt. Heldigvis står den litt lunt, så lunt som det går når
det blåser nordavind fra alle kanter!