torsdag 31. mai 2012

Gjødsel til rosene


Regn og regnbyger betyr fint gjødselvær. De fleste plantene mine får gjødsel på våren, og så rundt St. Hans. Rosene krever mer. Derfor kommer de til å få litt nå også. Da kan jeg nyte friske, flotte planter, med mange flotte, duftende blomster rundt midtsommer. Liker godt kugjødselkompost til rosene. Med kuer rett på utsiden av gjerdet er det ikke langt til gjødsla, men fersk gjødsel går ikke bra. Det blir altfor sterkt, og svir røttene. Får rosene godt stell tåler plantene mye mer av både skadedyr og sjukdom. Ikke for det - vil jo ikke akkurat ha den lusa. :)

onsdag 30. mai 2012

"Lykkens blomst"

Trepion, buskpion eller Paeonia suffruticòsa. Min busk står på tredje året hos meg, og i år kommer den med fem svære flotte blomster. Arten finnes viltvoksende i Kina, Tibet og Bhutan, og selv om vi nordboere priser staudepionene, er det buskpionen som er verdsatt i Østen. Kineserne satte navnet "Lykkens blomst" og "Blomstenes konge", navn jeg synes er flotte til en så flott busk. Den kan bli opptil 2 meter. Et slikt flott eksemplar har jeg sett i botanisk hage i Amsterdam. Min er nå rundt en halv meter høy. Måtte den bli like stor.

Buskpionen har vært dyrket i Kina i mer enn 2000 år. Så lenge har vi ikke hatt den her. Den kom til Kew Gardens omkring 1790, og i Norge (Molde) på 1880-tallet.

Den er lite herdig, H3, men ikke la det stoppe deg i å prøve den ut. Vet den har klart flere vintre i Hamar, men da må den stå lunt, solrikt, og vinterdekking er absolutt nødvendig. Den bryter tidlig om våren, og kan fort få forstskader på skuddene. Jeg har ikke dekket min tidligere, men i år, etter en veldig varm mars-periode, la jeg over litt strie. Ser ut som jeg har fått kreditt for det nå. :) Den krever også litt lengde på vekstsesongen for god avmodning. Blir det tidlig vinter, og den ikke rekker å miste bladene er det sikkert lurt å dekke den til før vinteren kommer ordentlig i gang. Jeg har ikke gjort noe med hensyn til snø, men har opplevd en greinknekk som følge av tung snø, så et tiltak mot det burde jeg huske å gjøre hver høst. Ellers er den glad i kalkholdig, og godt drenert jord. Har ikke gjort egne tiltak for å bedre jorda hos meg, men alle slike tiltak hjelper for å styrke planten gjennom vinteren.

Buskpioner er ofte å få tak i som kultivarer = sorter (plante som er formert utfra gitte egenskaper hos de som lager dem). Sortene er ofte podet på rotbiter av staudepionen. Plantes de med podestedet under jorda, skal levetiden forlenges, siden planta da også kan sette røtter over podestedet. Dette visste ikke jeg, da jeg plantet min, så da får jeg heller kaste på litt jord rundt podestedet, så det kommer under til neste vinter. Rene arter skal være mer vinterherdige, så får du ikke til en kultivar, kan det være et tips. Vel verdt å prøve ut. Mange hagesentre fører buskpioner, ellers er pionhagen.no et alternativ. (Litt.: Landskapsplanter, Ole Billing Hansen, 2008)

søndag 27. mai 2012

God pinse!


Disse pinseliljene har jeg blogget om før, ser de sto akkurat like fint i fjor til helt samme tid. Trofaste venner med andre ord. Nyt pinsehelgen.

fredag 25. mai 2012

Hvilket hageliv!Nå har vi hatt noen helt fantastiske dager her i Sande. Godt og varmt både sent og tidlig. Småplantene jeg plantet ut 18. mai spretter i været, og reddikene er snart spiseklare. Pinseliljene står i all sin blomsterprakt, og japankirsebærtreet står i fullt flor. Med langhelg nå i pinsen blir det tid til enda mer haging. Det aller deiligste er imidlertid kveldene. Å synke ned i sofaen, tenne noen lys, en god hagebok. Kan hagelivet bli bedre da? Neppe. Alt godt for pinsehelgen, og husk å nyte hagingen også.

Denne vesle kalven som tusler på nedsiden av huset - den har skjønt å nyte dagen!

mandag 21. mai 2012

Pipeholurt, Aristolochia

Å legge merke til detaljene er viktig.
Se så flotte nerver på bladet.
Jeg liker klatreplanter, men det gjør ikke husveggen. Kompromisset er noen stolper på huset. En av klatreplantene som trives godt oppover en stolpe er pipeholurten. De første par årene bruker den til å bli kjent med sitt nye voksested. Det virker i hvertfall slik, for det tar litt tid før den setter fart. Når den først er etablert er den imidlertid svært grei. Den har fått sitt navn etter formen på blomstene, som er krokpipeformet, og nesten ikke synes i bladverket. Bladene er store og grønne, og skaper lett følelsen av en grønn vegg i hagen. Den har sein knoppbryting om våren, men den er så vakker når den bryter at det er verdt å vente på. Skyggetålende, og næringskrevende - H5 - og anbefales på det varmeste. Mine foreldre pyntet et år de bare greinene med lys til jul, og det ble også veldig dekorativt.

onsdag 16. mai 2012

Gult er kult

Her en ren samling gule blomster. Trodde ikke jeg hadde så mye gult i hagen, men nå på våren er det visst flere.

En suveren bunndekker, med søte små gule blomster på våren.
(Sibirmurgull - Waldsteinia ternata)

Gulveis (Anemone ranunculoides) sammen med hvit kubjelle (Pulstilla vulgaris).


Gulveis sammen med narsisser.

Tulipan - en vårfavoritt.

mandag 14. mai 2012

Å drive rabarbra mørkt

I våres leste jeg om å drive Rabarbra mørkt. Ser også Hageliv prøver dette i år. Om de har lengre erfaring vites ikke.
Å drive rabarbra i mørke, gir mer søte og sprøe stilker, og inneholder også litt mindre oksalsyre.
På hagemessa prøvde jeg å få tak i slike pene krukker, men det var det visst ingen som hadde. Vet du om noen i Norge som selger slike  - hører jeg gjerne om det.
Når man ikke får tak i det man vil ha, må man ta det man har. Så da ble det ei stor terracottapotte opp ned, med en litt stor stein på toppen.
Masse gode tips til rabarbradyrking finner du hos bioforsk. Det er skrevet for de som vil dyrke litt mer, men teorien gjelder oss alle.
Mine rabarbrastilker er nå straks klare for høsting, og da gjenstår det bare å finne ut om de er blitt søtere.

På Floriaden fant jeg en slik krukke, men ikke til salgs.

fredag 11. mai 2012

Aubretia - hageblåpute

På våren er denne puten en blå favoritt, og den er egentlig ganske grei resten av året også. Litt stell (klipp og gjødsel) etter blomstring, og den kvitterer med et flor til på høsten, men da ikke så stort.Sommerfuglene liker den også, og så er den nesten som ugress - kommer opp på de merkeligste steder.
Den rustne lyktestolpen blir nesten fin i bakgrunnen.

Sommerfuglen bader i blå blomster.

En slik pute myker i hvertfall opp i hard, grå stein.

Og akkurat her var det fint å bo....

Lyser opp på en heller grå dag i hvertfall.

torsdag 10. mai 2012

Drivbenk

Oj, oj - nå ble det brått en lang pause i bloggingen. Men jeg har ikke ligget på latsiden, så litt av det jeg har gjort skal jeg prøve å dele de neste dagene. Er meldt regn, og da er det hviletid inne.Drivbenkene som jeg blogget om tidligere, fra Nelson Garden har kommet, og nå er de innviet i kjøkkenhagen. Er faktisk ganske så fornøyd. Jeg har bra med jord under den pallekarmen de står på, ellers er det nok lurt å bruke to pallekarmer oppå hverandre. Får du lyst til å prøve - så legg merke til at pallekarmen under står opp ned, slik at toppen kan settes nedi hjørnene på pallekarmen. Kjedelig å fylle karmen med jord, og så finne ut at den står feil vei.


Alltid litt skeptisk til flatpakka vare, og en drill var veldig lurt å ha. Erfaring fra annet monteringsarbeid tilsa at jeg ikke burde skru skruene helt fast med en gang, og det gjalt her også. Litt skakt og skeivt, men det rettet seg når alle delene hang sammen, og da var det bare å skru til skruene.
Planen var å sette de mothverandre, men et lurt tips fra far i huset var å tenke på vindretningen. Nå står de slik at ikke vestavinden blåser rett inn i de. Litt usikker på om de tåler masse vind når lukene står oppe til lufting, nemlig.
Salaten er sådd, likeså gulrøtter, reddiker og bønner. Med gråvær blir det kanskje ikke flere kuldegrader, så mulig jeg sjanser å plante ut agurkplantene også. Får plass til ganske mye forskjellig på få kvadrat, men det blir ikke så mye av hvert.
Fra resten av den lille kjøkkenhagen min. Har en pallekarm uten topp også.
I snorene i stauren skal bondebønne og sukkererter få vokse.
Bjørenbær i stauren som nesten ikke synes.