lørdag 18. august 2012

Nesten "live" fra Økofestivalen

I dag har jeg stått på stand på økofestivalen. Dro med meg pcen, og tenkte jeg skulle legge ut et innlegg direkte fra standen, men der tok jeg feil. Masse flotte og interesserte mennesker, så noe pc-tid ble det ikke. Da får det bli et nå i kveld. :)
Veldig moro å snakke hage med folk. Også mange koselige unger med grønne interesser. Hagefremtiden ser lys ut folkens! Her følger noen bilder.
Petter Kanin og jeg på tur. Må bare innse at Petter gjør en bedre jobb en meg med å sjarmere de minste.

Overvintring til enslige bier, og andre nyttige småkryp.
Ingen som ble med på stand, men marihønehuset kunne ikke bli med på festival.
Der bor det nemlig noen som har en jobb å gjøre i hagen!

Fugler, hyggelige bøker og hageredskap snakket vi også om.
Kompostlufteren som så vidt synes på bildet skapte begeistring.
Den skal jeg blogge om til uka.
Naboen min solgte økologiske egg.
Med høner og bier ble vi ganske så trendy, ifølge eksperter på hagetrender.
Manglet bare minigriser.

fredag 17. august 2012

Hageredskap må små gartnere ha!

Hakke og spade
 Det er alltid morsomt å være nesten som voksen, og ha eget utstyr i hagen. DeWit har veldig mange flotte redskaper, også for små gartnere. Barna får litt mindre skarp redskap, men ellers er redskapen som for de store. Svensk håndsmidd stål og tysk ask, så dette knekker ikke med det første!
Stor spade

tirsdag 14. august 2012

Hageaktiviteter med barn - kjøkkenhage

Rabarbra er enkelt og godt.
Enten i kake, til saft, eller bare med sukker på.
Her kunne jeg ha blogget mange sider om hvorfor - men nøyer meg med å si at kjøkkenhage er gøy! Veldig moro å så, se vekst, og til slutt spise eget produkt. Har du ikke hage fungerer det fint med vekster i vinduskarmen også. Gulrot i melkekartong og karsefrø på bomull er to klassiske eksempler. Har du balkong, med plass til noen krukker er mulighetene mange, det meste trives der - bare planten får vann og næring nok. Den enkleste formen for kjøkkenhage er å bygge opp en med pallekarmer. Pallekarmer lager dessuten en perfekt ramme, så ungene går rundt, og tråkker ikke oppi plantene. Moseplassen har noen fine bilder som viser oppbygging av kjøkkenhage i pallekarmer. Siste innlegg fra min egen kjøkkenhage finner du her. Har du litt god plass, er det fint å prøve seg frem med fire pallekarmer, og så forsøke å få til et vekstskifte. Vekstskifte setter plantene pris på - bare prøv og se! :)
Det er lurt å starte med noen enkle vekster når vi lager kjøkkenhage med barn.
Bønner, Sukkererter, Bondebønner, Ringblomst, Blomkarse, Solsikke, Hokaido, Mangold, Grønnkål, Reddik, Potet. Salat også, hvis det ikke er masse griske snegler i nærheten. Alle disse plantene er ganske sikre vekster, og som ungene kan lage noe godt eller fint ut av etterpå. Lykke til - dette er virkelig praktisk læring.

mandag 13. august 2012

Hageaktiviteter med barn - fugler


Frem mot økofestivalen neste helg skal jeg ha fokus på hageaktiviteter for barn i bloggen min.
Mange aktiviteter er moro for voksne også, for eksempel foring og observasjon av fugl.
Fugler er koselige gjester i hagen, og på sommeren hjelper de til med å spise skadeinsekter.
Det er en hyggelig aktivitet å lage meiseboller med barn, husk å høste solsikkefrø nå i høst. Jeg blogget om meiseboller tidligere - det innlegget finner du her.
Snekkerkyndige fikser også ganske greit å lage både fuglebrett og fuglekasse. Det er laget en egen bok om dette; Fuglebrett og kasser du snekrer selv, av Bergenholz, P. - gitt ut på Tun forlag. Men det fungerer fint å bruke egen fantasi også! Skal man virkelig overvåke fuglene, finnes det også fuglekasser med kamera. I Gros Hage forhandler blant annet slike. Kanskje spesielt moro når eggene klekkes på våren.
Til å bestemme fuglearter på fuglebrettet har miljølære en fin nettside.
Noen fugler er vanskelige å se, men lette å høre. Det går an å få kjøpt egen CD med fulelyder, men for å lære de vanligste har også naturvernforbundet en god side. Fugl er gøy, ikke sant? :)

lørdag 11. august 2012

Hjelp - jeg trenger noen linker!

Vet du om et godt nettsted med tips rundt temaet barn og hage trenger jeg å vite om det! :)
Dette har vært en travel uke, med mye planlegging for høsten. Moro. Første mål er alt neste helg. Da har jeg sagt ja til å være med på årets Økofestival i Sande. Tema for årets festival er barn og hage - og det er et tema jeg koser meg mye med. Frem mot økofestivalen skal jeg prøve å dele noen ideer rundt temaet her. Først ønsker jeg å samle bøker, nettsteder og linker som omhandler temaet. Min favorittbok om barn og hage er Hannahs hage gitt ut på Gyldendal. Mye av det som står er gode tips for oss litt store også. Jeg har også noen danske bøker. Claus Dalby har selvsagt laget bok om også dette. :) Havenyt har laget en oversikt over gode danske bøker.
Så var det nettsider. Ønsker fortrinnsvis nettsider med kunnskapsrelatert stoff, ikke bare nettbutikker med produkter egnet for barn. Noen jeg har funnet frem til er:
  • Hageselskapet har en pdf-fil med mye bra info. Barnas hageselskap finnes ikke lenger, men materiellet de hadde finnes fortsatt.
  • Skolehage.no er en slik side jeg ønsker fler av, med gode konkrete tips og ideer.
  • klikk.no har en artikkel med flere tips, også rundt anlegging og design av hage for barn.
  • Bakker Norge har skrevet ned noen tips.
  • Store Norske leksikon har en oversikt over giftige planter.
  • Helsenorge har oversikt over både nyttevekster og giftige planter og bær
  • Mettes Blogg - en flott dansk blogg med innlegg om barn
Det finnes sikkert noen gode norske blogger også - hjelp meg med å finne frem til dem! :)

Mosehytte fra Floriaden 2012

torsdag 2. august 2012

Her er sola!

I dag pøsregner det i Vestfold. I tillegg kunne NRK Vestfoldsendinga melde om at juli hadde bydd på fire soldager i år. Du verden, her gjelder det ikke å deppe over det som har vært, men se mulighetene for at august kan bli ganske mye bedre!
Her er tre soler imens - og har du sol der du bor, kos deg - det er sikkert fortjent!
Ringblomstklem i regnværet.

onsdag 1. august 2012

Sommergodis

Noen ganger er lykken å arve gamle hageblader. :) Bare å sette seg godt til rette med te-koppen, og unne seg en liten time på balkongen. Denne gangen er det mors tante som har skjenket meg flere årganger med svenske Trädgårdsamatören. Sällskapet Trädgårdsamatörerna har hjemmeside her.