lørdag 20. oktober 2012

Nyttige grønnkål

Rød grønnkål i flørt med det bjørnebærskudd.
Jeg fikk helt dilla på grønnkål i fjor. Den er superenkel å få til, og blir stor og flott. Har plantet både grønn og rød variant, og estetisk er den bare vakker i kjøkkenhagen. Ikke veldig flink til å bruke den i maten, men blir stadig bedre.... Nå fant jeg en notis på forskning.no, som i hvertfall understreker hvor viktig frukt og grønt er i kostholdet. Forskning.no viser til en forskningsrappert som sier at grønnkål hemmer uønsket cellevekst. Det er alltid debatt rundt forskningsresultater, og hvor riktig eller galt dette resultatet er skal ikke jeg ta stilling til. :) Men at frukt og grønt er bra for kroppen, det er de fleste enige om. Så planlegg kjøkkenhage neste år, hvis du ikke alt har en! :)

fredag 19. oktober 2012

Tips ved løklegging?

Først bilde av løkposen, så jeg ser hva det er

så bilde av hvor løken er lagt.
Dette bildet forteller vel ikke dere så mye, men håper dere
skjønner poenget. Jeg vet jo akkurat hvor dette er i min hage. :)
Synes jeg har gjort noe kjempelurt selv i år, og tenkte jeg kunne dele det. Nå er det jo salg på løk rundt omkring, og her på Østlandet går det fint å legge løk enda. Narcisser er kanskje litt sent, men resten bør gå. Jeg er innimellom ganske kreativ og vimsete, men av og til tar systematikeren i meg over - heldigvis. Systematikeren i meg har jobbet hardt med rydding og systematisering mens den krative meg har hatt en liten pause. Derfor ble det systematikeren som sto får legging av løk i høst. For å huske hva jeg har lagt hvor, dro jeg med meg kamera. Så tok jeg et bilde av løkposen, og et bilde av hvor løkposen er satt. Da er det sansynlig at jeg ganske enkelt skal kunne forklare hva som blomstrer til våren - håper jeg.... Så når den kreative jeg blogger om nydelige tulipaner til våren, og kan skilte med hvilken sort det er - så er det systematikeren som bør på en takk. God løkjakt.

Løk setter jeg med denne. Helt super til mange småløk, eller en stor.

Skal løken settes litt ekstra dypt, eller innimellom andre busker/stauder
foretrekker jeg denne smale hagespaden.

tirsdag 16. oktober 2012

Løsningen på problemet Agapanthus?

Å kalle Agapanthus-planten (Afrikaliljen) min et problem er ikke riktig, men en utfordring, det er den! Vil jo så gjerne at den skal stå og blomstre like fint hvert år, men det er slett ikke alltid den innfrir mine ønsker. I april fant jeg i det minste en liten veiledning hos Claus Dahlby, og den mannen kan det! I år har liljen blomstret mer en noen gang, og det til tross for den kalde våren. 15 blomsterstilker har jeg hatt på denne ene planta. Jeg har ikke satt den inn enda, og det ser ikke ut til at den har trengt det heller. Blomstene er ikke like vakre som i sommer, men slett ikke stusselige. Nå står den lunt inntil husveggen i Ljungbykrukka, så skal den få komme inn i garasjen når det blir fare for frost igjen. Lengst mulig ute, og minst mulig dill - det må være løsningen. :) Vi to skal bli venner, kjenner jeg, dette er plante som er tilpasset mitt liv! Blogginlegget med referansen til herr Dahlby finner du her. Så gjenstår det bare å se om oppskriften fungerer neste år også.....

søndag 14. oktober 2012

Frem fra høstdvalen

Nå har det vært en stund siden forrige blogginnlegg. Jobb, familie og hagearbeid har fått gå foran en stund. Det gir rom for litt ny inspirasjon også. For tiden følger jeg et stort og spennende kjøkkenhageprosjekt jeg har tegnet, det kommer bilder derfra etterhvert. Foreløpig er det mest jord og leire. Venter også spent på tilbud på hagestue her hjemme. Skal det bli realitet tror jeg at jeg må jobbe mer enn blogge... :) I dag har det vært skikkelig kontrast til den flotte høstuka vi akkurat har hatt. Det har vært snø i lufta, regn og vind. Jeg er ikke ferdig rydda i hagen, så det er litt tidlig for meg med snø riktig enda. For å minne meg på de flotte dagene ryddet jeg litt i noen bilder. Her følger noen gode solskinnsminner. Kanskje du finner litt sol i minnet du også?
Syrinhortensia i kveldsol - dette er de flotteste buskene i hagen på høsten,
 helt til forsten kommer.

Georgineknollene er vel inne, og trygge for frostnetter, men jammen var de

Cosmosplantene jeg sådde i våres har stått helt til nå.
De siste kalde frostnettene har redusert de noe, og med regnværet i dag, er det vel slutten for i år.