tirsdag 25. desember 2012

Deilige hvite jul

I dag har vi hatt en skikkelig juledag her i Sande. Kost oss med god mat, luftet oss litt, og hygget oss med familie og venner. Det er godt å ha noen slike deilige slappe dager. Det blir en liten julepause i bloggen, men fortsatt god jul og godt nytt år. Gratulerer til Marit som vant gårdsdagens siste kalendergave. Klem

mandag 24. desember 2012

GOD JUL


Siste dag i julekalenderen i dag. Tusen takk til alle som har vært innom, og tusen takk til De Wit og Nelson Garden som har bidratt med gaver. Det har vært kjempegøy å besøke mange av bloggene til dere som har lagt igjen kommentar, og masse ny inspirasjon har jeg også fått. I følge gammel overtro blir dagene fremover veldig avgjørende for oss hagegale. Slik været var 1.dag jul skulle det bli i hele januar, slik andredagsværet var skulle det bli i februar osv ut året. Da håper jeg på liddelig godt vær i flere dager fremover, med kun litt lett snøfall på natten. :) Riktig god jul til alle.
Kalendergaven er i dag en junior løvrive fra De Wit, frø og hansker fra Nelson Garden. Marit vant fuglemater i går.

søndag 23. desember 2012

Dagen før dagen...

I dag er kosedagen, da det bare skal pyntes og ordnes til i morgen. Snart brer god matlukt seg i huset. Det som ikke er gjort til nå, det blir mest sannsynlig ikke gjort, og ingen kommer trolig til å savne det heller. Her har jeg pyntet bordet til i morgen kveld.


Hadde jeg hatt bredt nok bord skulle jeg ha pyntet det slik med einer.
Dette er fra Maihaugen i år. Veldig enkelt og stilig.


Gratulerer til marit's som vant gårdsdagens loddtrekning. :) Dagens kalendergave blir sendt først i romjula, for i morgen tenker jeg ikke å gå på posten, men legg igjen en kommentar og bli med i trekningen av en flott fuglemater fra Nelson Garden. Nelson Garden har forresten samlet noen frønyheter her. Kjøkkenhage-glede! :)

lørdag 22. desember 2012

Heller sand enn salt, takk

Mildværet som var på besøk midt i måneden tok vekk det fine vinterføret og erstattet det med is. Ikke helt håpløst oppe i høyden, her jeg bor, men i bygda er det glatt! Skal jeg strø foretrekker jeg sand fremfor salt. Plantene, og gresset, trives skikkelig dårlig med salt. Det vet sikkert alle som bor i nærheten av offentlig vei som saltes. :( Betongheller trives heller ikke med salt. Sanda blir bare fin toppdressing på gresset, og skader heller ikke stort i blomsterbedet. Dessuten veldig greit å feie bort på hellene. Singel går sikkert bra det også, men jeg synes sand blir mer usynlig på våren. Singel er imidlertid fint, der jeg allerede har singel under isen... :)
I dag frister jeg med noen staudefrø fra Staudeklubben i Vestfold igjen.
 • Actaea cimicifuga (syn. Cimicifuga foetiola), Ormedrue (Marits hagedagbok har et nydelig bilde av denne.)
 • Fritillaria meleagris, Rutelilje
 • Heuchera sanguinea, Blodalunrot
 • Primula denticulata, Kuleprimula
 • Sanguisorba officinalis, Blodtopp
Kuleprimula, som måtte tåle plutselig snøvær i fjor vår.:(


En av mine favoritter, rutelilje. Elegant og enkel på en gang.


Gratulerer til Marit som fikk gårdsdagens kalendergave.

fredag 21. desember 2012

Solsnu

Hvilken festdag det er i dag, gitt at jorden ikke har gått under, da ;). Hipp hurra, det går mot lysere tider. :) Dagene pleier å gå veldig fort, og det er ofte jeg glemmer at litt uti mars, så er det jammen lysere nordpå enn her sørpå. Det er alle der nordpå vel fortjent. Gul vårblomst for solsnu i dag, og kalendergaven i dag er håndsåpe. Hagehender blir både møkkete og tørre. Dette er en såpe med tova ull rundt, som både vasker og pleier hagehender.
Gratulerer til Mariann som vant gårdsdagens kalendergave. :)

Denne er enkel å lage selv også. :)

torsdag 20. desember 2012

Tulipaner til jul

Røde tulipaner på Floriaden i våres. :)
En fast juletradisjon hos meg er å kjøpe røde tulipaner til jul. Det blir liksom ikke helt jul uten.
Jeg hater imidlertid fulle butikker med stressa folk før jul. Derfor bestiller jeg og kjøper tørre tulipaner i god tid før jul, og så legger jeg de bare kaldt i kjøleskapet. Når jeg skal bruke de gir jeg de et godt, rett snitt, og så setter jeg de i kaldt vann i kjøleskapet. Plasten rundt tulipanene tar jeg ikke av før de har fått trekt opp godt med vann. Det hender jeg taper plasten litt godt rundt tulipanbundten, slik at de blir rette, og ikke skakke etter at de har trekt vann. Kanskje et tips for flere å bruke?
Fint å ha en bunt liggende som vertinnegave når vi skal i juleselskap 1. dag jul også.Dagens kalendergave er fin å bruke til å snitte tulipanene med, men ikke sikkert den når frem til jul. Gratulerer til Jannibele som fikk gårdsdagens kalendergave.

onsdag 19. desember 2012

Ta vare på juleblomstene

Ifjor kjøpte jeg meg noen små sypresser til jul, med tanke på utplanting til våren. Jeg hadde ingen store forventninger til resultatet, men jammen gikk det bra med et par. En gul sypressvariant gikk dukken - kanskje mest på grunn av vannmangel.... De små grønne fikk stå i vinduskarmen til i sommer, før de ble puttet i bed. De ble virkelig bare puttet i bed, og må flyttes etterhvert. Så små som de er ble det helt håpløst å sette de rett på en plass de skal være. Regner med at etablerer de seg greit, så vil en flytting før de blir altfor store gå fint. Så får du en gruppe til jul, med en eviggrønn plante, kan det være vel verdt å ta vare på den. Julestjerner skal også være greie å holde lenge, men de tåler jeg ikke, så det trenger jeg ikke prøve på. :)Dagens kalendergave er en juniorspade fra De Wit. Har du ingen junior i huset, er den fin å bruke likevel.
Gratulerer til Mariann som fikk kalendergave i går.

tirsdag 18. desember 2012

Hagearbeid til jul?

Det kan bli ganske dyrt å kjøpe alle julegavene. Hva med å gi bort et gavekort på hjelp i hagen? Det er det sikkert mange som hadde satt pris på. Klippekort på gressklipp, hjelp til å høste frukt/bær, hjelp til å planlegge - masse ideer å ta av. :)
Lykke til med siste innspurt mot jul - dagens kalendergave er et lite jule-eple og til-og fra lapper. Gratulerer til Fru Nordlund som vant gårdsdagens kalendergave.

mandag 17. desember 2012

Planlegger kjøkkenhagen

Sitter og knoter ned en plan for kjøkkenhagen. Hva skal med, og hvor skal det være?
Her er skissen så langt. Har du noen forslag, kom med dem - tror jeg trenger litt inspirasjon. :) Jeg har ikke så store plassen, men pleier å få med det jeg vil.


Legg igjen en kommentar og bli med i trekning av dagens kalendergave - frø og hansker gitt av Nelson Garden. Ellen vant staudefrø i går.:)

søndag 16. desember 2012

Velkommen til meg

En uke til lille julaften, så i går pyntet jeg til jul ved inngangsdøra.
Kanskje det kan inspirere flere?

Store krukker som står her hele året, eplekasser og koselige mor har laget til meg
danner rammen ved døra.

Lykt må til.

Jorda i pottene er stein hard, så sviblene blir ikke plantet i krukkene.
Svibler tåler ikke så mange kuldegrader, men selv om ikke det blir den store blomstringen,
er de jo dekorative slik de står. Litt avispapir får duge sompotteskjuler.

Hjertet av bjørkeris kjøpte jeg på Maihaugen.
Slengte noen røde perler rundt nå til jul, siden har jeg planer for dette til sommeren.
Tror det blir lekkert hvis jeg pynter med markblomster.

Dagens kalender gave er staudefrø. Vil du være med i trekningen, så legg igjen en kommentar under innlegget. :) Vivi vant gårdsdagens kalendergave. :)
I dag har jeg
 • Actaea rubra f. neglecta - Trollbær
 • Anthericum liliago - Sandlilje
 • Hosta venusta - Dverghosta
 • Polygala chamaebuxus - kjenner kun Polygala som navn, vet du noe annet?
 • Dianthus plumarius - Fjørnellik

lørdag 15. desember 2012

Tid for julekort

Jeg skriver fortsatt julekort for hånd. Veldig koselig - og absolutt mest kos å få julekort i posten. Visste du at vi har sendt julekort helt siden 1870? De gamle julekortene er morsomme å pynte med til jul, synes jeg. Veldig dumt hvis en slik flott tradisjon blir borte med pc-bruk.
Ifjor kokte min julekortskriving bort i bare stress og mas. I år har jeg vært litt mer forutseende, og det går litt bedre, men ikke ute i allverdens god tid. De til utlandet er sendt, og så kommer de andre akkurat til fristen tror jeg. Bruker noen av alle blomsterbildene mine til å lage egne julekort, der hvor det ikke er naturlig å sende bilder av familien. Kjekt å kunne bruke alle disse bildene til noe også.
Sender du julekort?
Legg igjen en kommentar, og vær med i trekning av et par julehjerter i dag.
Gratulerer til Vivi som vant kalendergave i går.

fredag 14. desember 2012

Rydder litt på pc-en

Nå driver jeg med en koselig ryddeaktivitet, jeg rydder i bilder på maskinen. Mange gode og deilige minner - nesten så jeg kjenner vårsola varmer alt. :)
Deler noen her.
Julerosene blomstrer aldri til jul hos meg, men er et sikkert tegn på vår.

Sommerblomster både sår jeg, og kjøper som småplanter.
De jeg har ved inngangsdøra, som jeg vil ha store og fine fort, de kjøper jeg som småplanter.

Er blitt veldig glad i engelsk pelargonium. Mulig det skyldes noen våte somre,
og det faktum at disse faktisk står pent også etter mye regn.
Skulle gjerne ha overvintret disse, men får det bare ikke til.

 
Gleder meg plutselig til pionblomstring....

Begynner å nærme meg et bed som ligner litt på engelsk cottage-stil.

Legg igjen en kommentar, og vinn dagens kalendergave.
En god saks, og frø på flittiglise, sponset av Nelson Garden.
Gratulerer til Jannibele som fikk gårdsdagens kalendergave.

torsdag 13. desember 2012

Sankta Lucia

En koselig førjulsaktivitet er Lucia-feiring. Ikke har denne hagebloggeren noen gang gått rundt med lys i håret, og ikke har hun hatt den store trangen til det heller. Men å bake lusse-katter, det liker jeg. Varm gjærbakst gjør seg godt med litt gløgg innimellom alle småkakene. Safran er ikke så godt likt her i huset, så det dropper jeg ofte. Tenkte jeg allikevel skulle poste et bilde av crocus, opphavet til safranen. Ikke rart det blir et dyrt krydder, når det skal høstes av disse små arrene. I følge Wikipedia trengs det 70 000 crocus til ett kilo. Det er håndarbeid, det! Satte safran-krokus i høst, men litt usikker på om jeg noen gang kommer til å prøve å tørke arr og lage krydder. Det blir i så fall neste høst, for dette er en høstblomstrende krokus. Men en kuriositet i hagen blir det, og litt friskere i fargen skal den være, enn den blasse jeg allerede har. God lussefeiring! :)


 
 
Dagens kalendergave er en pose med 'Nordens safran', tørkede kronblad av ringblomst. Gratulerer til Hildur som endte opp med kalendergaven i går.


onsdag 12. desember 2012

Det er viktig å kose seg...

Fra fjorårets hagetur til Floriaden.
I dag er kalendergaven staudefrø. Jeg frister med:
- Anemone rivularis - hvit anemone
- Arum maculatum - flekkmunkehette
- Gaultheria miqueliana - berglyng
- Actaea spicata - trollbær
- Pulsatilla alpina ssp. alpina - kubjelle

Gratulerer til Marit som vant gårdsdagens kalendergave.
I dag har jeg tenkt til å ta en pause i julestria, og kose meg litt. Se gjennom gamle bilder, se noen gode hageepisoder på nettet. Det er også en egen nettside for plantenyheter. www.newplantsandflowers.com. Den er vel verdt et besøk. Er det ikke midnatt innen den tid, så skal jeg stikke nesa ned i et eller flere hageblader, eller planlegge årets hagetur til våren.
Jeg skal sammen med en god venninne prøve noe nytt i år. Vi går for ferdig opplegg, og reiser med Linnea Reiser. Italia-tur og Lazio i april - kjenner jeg blir i supert humør bare ved tanken. :)
God førjul, dere!

Noen gode programmer:
Grønn Glede på NRK
Drømmehaver på DR2
Tinas trädgård på TV4
Gardeners World BBC

Her er ei som har tatt blogging litt lenger... besøk Hannes Hage.

tirsdag 11. desember 2012

Fuglegodt

Det er gøy å lage litt selv til jul, og når det kan glede andre, er det enda mer moro. Jeg liker å glede de små fjærkledde vennene mine med litt ekstra godt. Hjemmelagde meiseboller, og hjemmelagd konglegodt er både enkelt og greit.
Oppskriften på meiseboller finner du blant annet i et innlegg jeg hadde til jul ifjor. Du finner det her.
Det er forresten utrolig gledlig med alle de veldig koselige kommentarene dere legger igjen. Noen av dere hver dag. TUSEN TAKK!
Har du lyst til å glede fuglene dine, legg igjen en komentar og bli med i trekningen av en konglegodt. Denne er forøvrig fin å pynte med inne også - lukter deilig.
Gratulerer til Vivi som vant gårdsdagens kalendergave.

mandag 10. desember 2012

Juletreet

Tradisjonen med juletre kommer fra Tyskland. I Norge ble det ikke vanlig før 1850. Nå er det mange trær å velge i, ekte og uekte. Tradisjonelt skulle de pyntes med lys, flagg, stjerne og engler - nå pyntes og styles det i alle farger og fasonger. Jeg var på Maihaugen i begynnelsen av desember - der var det pyntet både slik det var før, og slik det er nå.

Juletre pyntet, slik det var rundt 1920

Designjuletre fra i år - pyntet med hus

Jeg veksler mellom å ha tradisjonell gran og edelgran, og synes det er koselig å ta frem den samme pynten år etter år. Noe er arvepynt, og noe er minner etter koselige turer, som denne til Maihaugen. Litt avhengig av hvor mange nåler som sitter igjen på treet når det bæres ut, bruker jeg det omigjen i hagen. Det er super dekke på rosene, og andre planter som skal beskyttes mot sterk vårsol.
Gratulerer til MarJe som vant flere staudefrø i kalendergaven i går. Har du lyst på en kurv med godt til å henge på treet, som kan minne om koselige hagestunder - legg igjen en komentar og bli med på trekning.

Var heldig med grana ifjor. God kortreist norsk gran, med pen fasong
og nåler som hang på ut jula. Lurer på om det er mulig med slik flaks to år på rad?

Julekurv med blomstersjokolade - kanskje den blir din?

søndag 9. desember 2012

Lyssetting i hagen

Lyssetting i hagen er et veldig morsomt tema. Det er utrolig mye vakkert å gjøre med lys i hagen. Store trekroner får et helt nytt liv, hvis de blir lyssatt nedenfra. Dette er jo et helt fagfelt, men har du noen gode tips og ideer, så vil jeg gjerne høre om det i kommentarfeltet, med eller uten link. Nå før jul lyssetter vi i hvertfall hagen med juletrelys. Her er noen av prosjektene jeg har hatt gjennom noen år i hagen.


Det trenger ikke være dyrt å få til lys i hage på vinterstid.
Her er det en enkel lyslykt i is med grener og kongler fra furu, det blir ganske fint.


En lysslynge i en eviggrønn plante i potta ved døra.
 
Snølykter er kos både for små og store.

Så lenge det ikke er mye snø, liker jeg godt å pynte
opp hengeselja med lys.
Problemet er hvis det blir mye snø - da forsvinner hele treet....
Dagens kalendergave er staudefrø, og jeg kan friste med:
 • Cephalaria gigantea - Kjempegullknapp
 • Dictamnus albus 'Alba' - Askrot
 • Hosta sieboldiana 'Elegans' - Dogghosta
 • Veratrum nigrum - svart nyserot
 • Wulfenia carinthiaca - kjenner ikke noe norsk navn, gjør du?
 •  
Gratulerer til Nora som vant gårdsdagens kalendergave.

lørdag 8. desember 2012

Maria unnfangelsesdag - eller vinn en fuglemater

I dag er det etter primstaven Maria unnfangelsesdag. Før i tiden bakte man brød som ikke skulle spises, såkalte skuebrød på denne dagen. Kanskje er det derfra ideen om pepperkakehus kommer? (Spiser mitt pepperkakehus, jeg da - bare børster av litt støv først...) Ellers skal visst dagen være egnet til ølbrygging og klesvask. Jeg for min del har planer om å passe på småfuglene mine. Nå forer jeg småfuglene hele året. Har blogget før om hvor koselig skadedyrbekjempelse fugleforing er. De er ganske greie å passe, disse små fjærkledde. Det eneste de forventer er at det foret som kommer nå på vinteren, fylles på jevnt og trutt helt til våren. Har du lyst til å bli bedre på å kjenne fuglearter har Høgskolen i Nord-Trøndelag lansert et nettsted – Fuglekjennskap. Her er det treningsoppgaver i artsbestemmelse av fugler. Det er mulig å trene både på bilder og fuglesang/lyd. Siden finner du her: www.birdid.no Jeg har foreløpig bare holdt meg til norske fuglearter, på nivå 1. Der er det i hvertfall noen kjennere fra hagen min. :) Dagens kalendergave er dette flotte huset fra Nelson Garden. Legg igjen komentar og bli med i trekningen. Gratulerer til Mariann som vant gårdsdagens kalendergave.

fredag 7. desember 2012

Krydder i hverdagen

I dag sår jeg meg noen c-vitaminer. Trenger det på denne tiden av året. Julekaker, knask og god julemat er deilig å kose seg med, men av og til kjenner denne kroppen at det er godt med litt grønt midt i all julematen. Hadde vært godt om den julekjolen som passer nå, også passer på julaften. I dag har jeg sådd alfalfa spirer. Litt mildere i smaken enn karse. Så karse gjør jeg gjerne mot påske, tradisjonell påskemat - egg og karse. Alfalfa spirene er godt å ha i salaten, på brødskiva til avocado eller laks, i wok, gryter, supper eller bare som tilbehør til middagen. Tror jeg nok skal klare å spise det opp. :) Har du et godt tips til bruk av spirer, så skriv det gjerne i en komentar. Alle som legger igjen komentar er med i trekningen av dagens kalendergave - denne kjekke kultivatoren fra DeWit. MarJe vant gårdsdagens kalendergave.

torsdag 6. desember 2012

Hagevandring på vinterstid

I dag er det Nilsmesse eller Nikolausmesse. I følge gammel overtro er dagen full av uhell. Ikke skal man plystre heller. Går du tur i skogen må du regne må å gå deg bort, men det skal visst hjelpe å gå med lua på vranga. Ut på tur med vrengt lue, så skal jeg liste meg forsiktig ut i hagen, og vie litt oppmerksomhet til hagenissen. :) Her kommer noen bilder fra hagen, tatt i går. Ikke mye grønn hage nå, nei - forbered dere på mye brunt. Litt av det som er moro med haging er å få til nye blikkfang gjennom året. Det blir mye fugl og noen pyntegjenstander som gjør hovedjobben med å pynte på vinterstid, men skal ikke glemme at noen planter er vakre på vinteren også. Gruelig kaldt å ta bilder, slik på vinterstid, det er i hvertfall sikkert.


Hekken er i hvertfall tett og fin, og jeg synes den er vakker når den er brun, jeg.

Rododendron, klar til vårblomstring.

Blomstrende hageblåpute. Disse små blomstrer for annen gang,
og stakkar'n rakk ikke å gjøre seg ferdig før kulda satte inn.

Burde vel vært tatt inn til ølbrygging til jul, men humla er fin slik også.

Vrihassel - det er nå på vinteren den virkelig får vist seg frem.

Gul blærespirea, som enda har bladene på.

Solhatt blir tøff med snø på også...

og her har den blitt et nytt lite kunststykke.


Gratulerer til Jannibele, som også vant gårdsdagens kalendergave. :)
I dag frister jeg med flere staudefrø fra Staudeklubben i Vestfold. I dag er det frø av:
 • Anemone hupehensis - Høstanemone
 • Clematis recta - Kjenner bare det norske navnet stivranke, noen bedre forslag?
 • Haberlea rhodopensis - Fagerblomst
 • Lamprocapnos spectabilis 'Alba', syn. Dicentra spectabilis 'Alba' - Hvit løytnantshjerte
 • Meconopsis betonicifolia - Blå valmuesøster
Har du lyst til å være med i trekningen så legg igjen en komentar, husk e-post hvis du ikke har blogg.