søndag 24. februar 2013

Hagevandring med to skadedyr?

Denne trepionen tror jeg ikke blir mye fin til våren.
Denne helga har jeg startet våren. Har fått sådd endel stauder utendørs. I tillegg har jeg startet innendørs-sesongen med å så purre, tomat, persille, mini-agurk og gresskar. Jippi - det går mot vår. I tillegg er dagene lengre, fuglene kvitrer høyere, og sola varmer mer. Så da skulle egentlig bloggen denne dagen være en hyllest til våren som stadig er i fremmarsj. På min hagevandring fikk jeg følge av to stykker som ble født julaften. De er i pensjon fortsatt - men skal flytte til nytt godt hjem neste helg. Begge er imidlertid nå så aktive at de gladelig tar seg egne hagevandringer, og i dag fikk jeg se resultatet. Husets hunde-eier (ikke meg.. :)), er nå underrettet om at mor må ha en ny trepion til våren. Mulig jeg klarer å redde stumpene, men hardt kvestet, det er den. Kan liksom ikke helt bli sint på disse klumpene, men jammen godt de flytter før flere vekster dukker opp av snøen.


Uskylds ren, over hostaplantene.

Heldigvis - mesteparten av energien får utløp på hverandre.
Tatt på fersken, men magnoliabusken min tåler dette heldigvis.

Speider etter større marker - snart skal de få oppleve det,
og plantene mine (og jeg) kan puste lettet ut. ;)

mandag 18. februar 2013

Takløk, Sempervivum tectorum

 
Moseplassen avslutter sin runde med X-faktor med svarte og grønne blomster. Her er mitt bidrag. Det er godt det er litt rundt med tolkingen av svart, for dette er vel mer rødt enn svart, kanskje...
Takløk er en utrolig morsom og takknemlig plante. Jo mer karrig forhold, jo bedre trives den. Den stikker sitt trivelige hode rett ut av neste bare steinen. Den kommer i mange ulike varianter, og på hagemessa i fjor ble det vist hvor flott den kan bli i samplanting også. Dette er ikke noen kjedelig gammel dame, nei! Jeg har brukt denne som potteplante på bordet, siden jeg er et surrehue når det kommer til vanning. Denne overlever det meste surr, bare ikke for mye vann. Tror nesten jeg må skaffe meg noen flere til sommeren.

 
onsdag 13. februar 2013

Rød kjærlighet

Chaenomeles japonica 'Ås'
Valentinsdag og rødt og oransje på Moseplassens X-faktor - det passer bra.
Oppdaget når jeg skulle gå gjennom bildene mine, at rødt - det har jeg ikke mye av. Det er noe med at når jeg først har begynt å plante i blå-toner og rosa/lilla, så passer liksom ikke det røde og oransje alltid inn. (Skrev hun som når hun først finner en "må ha" plante alltid finner en plass.) Litt rødt og oransje på våren, sammen med det gule, før alt det andre kommer - det har jeg i hvertfall. Av alle mine hagebilder fra 2012, var dette kun det som var presentabelt i rødt og oransje, og ett av bildene er ikke engang fra egen hage.
Mitt bidrag til X-faktor denne gangen er en kjærlighetserklæring til stedet jeg vokste opp, Ås. Jeg har faktisk plantet den, en gang i tiden, for at den skal gi meg gode minner. Dette er eldkvede - eller små ildkvede - Chaenomeles japonica 'Ås'. Kan vel ikke si at eldkvede har noen betydning for oppveksten, så det er bare navnet. Vet frukten er flott å bruke, men den rekker jeg aldri å høste før fuglene har tatt den. Det er småfuglene vel fortjent. Så får småfuglene litt kjærlighet i dag også. Ha en flott dag i kjærlighetens tegn.


Denne passer ikke inn med noe annet, men valmuer er så vakkert nå de blomstrer,
så den får lov å stå der - og ikke passe inn.Skal jo være plass til alle i samfunnet. :)

Ingen Hollandstur uten tulipaner - denne er fra turen til Floriaden.

mandag 11. februar 2013

Hvit magi

Takk Anne, for at du drar igang X-faktor på Moseplassen igjen. Det er så bra, for da får jeg rydda og systematisert egne bilder også. :) Trenger det iblant. Hvitt er vakkert og rolig, som jeg setter særlig  pris på hvite blomster i skyggepartier på sommeren. Flere som liker hvitt, for det er mange flotte bidrag på Moseplassen. Nå er jeg imidlertid vårsjuk, så mitt bidrag på Moseplassen blir ulike hvit vårløker i samplanting.


Her følger de som ikke kom til Moseplassen, men som blir et bidrag her på Hagebo.


Prestekrager har jeg både inni og utenfor hagen - og dette er sommer!

Pyrus communis - noen som sa at ikke frukttrær kunne være prydtrær også?

Denne vakre syrinen tror jeg har fått navnet 'Nelker'.
Fant den i hvertfall på Floriaden i fjor.

Klematis er og blir vakkert, både små- og storblomstrede varianter.
Litt usikker på navnet på denne.

Her trenger jeg hjelp, altså. En Lewisia, men veldig usikker på sort.
Kanskje en selvsådd sak - den er i hvertfall trofast på våren.

Mulig jeg kommer til å angre på at jeg har dratt med meg konvall inn i hagen, men foreløpig er det lykke.

onsdag 6. februar 2013

Vakkert gress - og årets staude

En plante som virkelig facinerer meg er prydgress. Gress er kjempetøft og vakkert hele året, være seg prydgress, eller vanlig gress. (Helt ordinært vanlig gress kan da bli ganske vakkert og fortjene tittelen pryd en gang i blant.) Derfor var jeg skikkelig fornøyd da jeg leste at fagerrørkvein er årets staude, oppnevnt av staudegruppa i Norges Gartnerforbund.. Tror ikke jeg har akkurat denne, men en som ligner litt. (Min sprer seg veldig må jeg innrømme.) Må se om jeg kan finne igjen etiketten i mitt veldig rotete arkiv for å se hva jeg egentlig har.... En ting som i hvertfall er sikkert er at mye av prydgresset er nydelig som samplante med andre stauder.

Så for å hylle alt gress, både i hage og langs grøftekant - her er noen gressbilder.
søndag 3. februar 2013

Småplantelykke

Den følelsen av å kjenne gleden av å få til noe. Mestring. En av hagens gode egenskaper er jo nettopp at det er ganske enkelt å finne en eller annen form for mestring. Jeg har nettopp funnet en ny, og jeg er så stolt! Jeg sådde blodbeger (Rhodochiton atrosanguineum ) av egne frø i midten av januar. Veldig usikker på om egne frø hadde noen videre spiringsevne, så jeg sådde like godt alle sammen. Ut fra det jeg leste på andre blogger hadde jeg noen puslete planter som jeg satte ut i våres, og det tok sin tid før de blomstret også. Dessuten skulle det ta visstnok ta lang tid for å få modne frø. Forventningene til spireevnen var derfor ikke kjempehøy, men jammen sa jeg spiringsevne. Det spirer og gror som bare det, og jeg kommer til å få uante mengder med blodbeger til sommeren, forutsatt at jeg klarer å ta vare på disse små. Tanken på å ha nok planter til både klatring og ampel er fantastisk. Tenk at slike små frøplanter kan skape slik selvtilfredshet. Billig lykke, altså!
Her er de - stolthetene mine. :)