mandag 29. april 2013

Reisebrev fra Italia - del 3 Castello di Vasanello


Hvordan kan et lunsjopphold på reiseprogrammet bli et av reisens høydepunkter? Castello di Vasanello var oppsatt som reisemål for lunsj og hagebesøk. Slottet dateres tilbake til 1285, men det var først i nyere tid, og av dagens eiere, at hagen har blitt rekonstruert til en middelalderhage. En nydelig klematis oppover slottsveggen ønsket oss velkommen. Siden ble det bare bedre. Det gode med dette hagebesøket var at selv om det var på et slott, var det lett å hente inspirasjon, som rimelig enkelt kan overføres til hjemlige små hager og forhold. Jeg ble veldig imponert, veldig takknemlig over at jeg ikke har arvet et slott, og håper bildene kan inspirere flere.

Det er ikke hverdagskost for en Sandesokning som bor langt oppe i skogen,
å bli ønsket velkommen av en ekte grevinne! Vår blide guide Ulla, til venstre.
 
  
Denne nydelige klatrerosen ønsket velkommen inn til spisesalen.
 
Nydelig dekket bord, med utsikt til hagen.
 
Hagen var delt i naturlige nivåer. Øverst var grønnsaker og frukt.
 
Flott Mangold. Vi fikk vite at den gule mangolden hadde frosset,
siden den var mindre herdig enn den rødstilkede. At det var slik, var nytt for meg,
men forklarer kanskje hvorfor jeg bare fikk rødstilket mangold i kjøkkenhagen i fjor
- tiltross for at jeg sådde både rød og gul.
 
Det var hjemmekoselig stemning i kjøkkenhagen.
 
I nivået nedenfor kjøkkenhagen var prydhagen, med masse
gallicaroser og vann. Alt i formasjon, så klart.
 
Nederst var krydderhagen, med urter både til
matlaging og medisin.
 
Agurkurt trengte man ikke ha i urtehagen, for den vokste
som ugress overalt.
 
 
 Bjørnerot.


Og så den mer uformelle hage - som vi ikke fikk guiding i. :)

 søndag 28. april 2013

Det gror, og jeg sår


Dette har vært en helt super hagehelg. Litt surt og vått i dag, men nydelig lørdagsvær i går. Den årlige vannblemma etter rakingen i går, er et faktum. Likeledes støle og såre armmuskler. Disse musklene måtte grundig overtales for å begynne å jobbe med mosefjerning i belegningssteinen i dag. Jeg klør oppover armer og ben av fugleloppebitt, men det får bare være greit, så lenge det er vår! Det popper opp løkvekster overalt. Fuglene må ha dratt med seg endel også, for under foringsplassen kommer det løkblomster jeg aldri har satt. Morsomt! Forhåpentligvis vil regnet som er meldt i morgen ta med seg siste rest av snø på nordsiden av huset.
Siden våren er så treg, har jeg nå satt settepotetene til lysgroing. Da blir de forhåpentligvis ferdig på sensommeren.

Jeg har også fått sådd litt i dag.
- Solsikke 'Zebulon'
- Gresskar 'Baby Bear'
- Blomsterert 'Bijou Mix'
- Blomkarse 'Peach Melba' samt en blomkarsemiks
- Bondebønner
I tillegg har jeg konstatert at jeg sådde agurk altfor tidlig, for nå har jeg agurk i vinduskarmen. Blir en lang agurksesong i år, altså.

 

Reisebrev fra Italia, del 2 - Pionhagen


I dag kommer del 2 av reisebrevet fra Italia, fra besøket i Centro Botanico Moutan. Dette senteret ble grunnlagt i 1993, etter et ønske om å finne og samle ulike arter og varieteter av kinesisk trepion. Dette senteret skal ha verdens største samling trepioner og "vanlig" pion. Med over 200 000 planter kan det ikke være langt fra sannheten om verdens største samling i hvertfall. Det spennende i denne samlingen, foruten at den var utrolig imopnerende, er samlingen de har av morplanter av arten Paeonia rockii. Denne pionen vokser vilt høyt i Tibet, på over 2000 meters høyde, og klarer temperaturer under -20 grader.


Tenk for et syn, når pergolaen med blåregn i bakgrunnen blomstrer i tillegg....
Det hjelper ikke lommeboka mi at denne pionsamlingen ligger langt unna, for de selger også på nett. Jippi! :) De sender kun i vintermåneden, men det må da la seg gjøre å holde livet i planten noen måneder før utplanting.
Skulle dette friste flere ligger link til hjemmesiden her: http://www.centrobotanicomoutan.it/index.asp?lang=en
Det er engelsk tekst på siden. Og skulle dette nettbesøket friste til import, legger jeg ved lenke til mattilsynet her: http://www.mattilsynet.no/planter_og_dyrking/import_av_planter_mm/

Forøvrig har dette vært en deilig dag her hjemme også. Har fått raka over all plenen i dag, deilig. :)

fredag 26. april 2013

Skikkelig humlesnurrsurr....

Anne på Moseplassen har kastet ut en utfordring til oss hagebloggere, vi må hjelpe humla. Også hageselskapet og miljødepartementet jobber med saken, så da er det vel ingen grunn til at ikke også vi bloggere skal bidra! Jeg ble utfordret av Marits hagekos og litt til, og er ihvertfall veldig tent på å hjelpe alt som kan krype og gå i hagen. De er jo faktisk veldig gode hjelpere disse små. Jeg ser humler ganske ofte på sommerhalvåret, og tenker kanskje ikke så nøye over at den er i fare. Det ble straks mer tydelig da jeg googlet humlebol. Det var adskillig større treffprosent på hvordan utrydde humlebol, enn hvordan bevare humlebol. Det er en tankevekker. Jeg ser på humla som en godslig, snill skapning, adskillig mer hyggelig en veps, ja nesten hakket bedre enn bier også. Humla er det jo mulig å gi et vennskapelig klaps, og dytte vekk, hvis den skulle surre seg borti steder der den ikke skal være. Det må være flere enn meg som tenker slik, siden romankarakteren rektor Humlesnurr i de kjente Harry Potter bøkene, får bære humlas navn. Han er en veldig så godslig og snill rektor, for de som ikke kjenner den historien.
På Miljøverndepartementet sin facebookside, summendehager.no finnes en liste over lure ting å gjøre og ha i hagen, for å hjelpe humla litt på vei. Jeg har valgt ut noen bilder av blomster jeg har i hagen, som humla foretrekker. Noe godt humlebilde fant jeg ikke, så da får jeg se om ikke det heller kan komme utover i sesongen.
Jeg liker jo å gå litt i dybden, så da jeg fikk humleutfordringen fant jeg frem studiebøkene mine. Det er fordelen med humlene, bøkene fra midten av 90-tallet er slett ikke utdatert. :) Nå har jeg lest meg til at vi har 34 arter med sosiale humler, og åtte snyltehumler (humler som ikke samler pollen selv.) Artene har ulik lengde på snabelen, og derfor tilpasset forskjellige plantearter. Med en arbeidsdag på 16 - 18 timer, blir de flittige bestøvere, og viktige for blant annet frukttrærne i hagen. (Insekter og deres mangfoldige verden, Sundby, 1995) Hvis jeg ikke husker helt feil fra studietiden, er også humler viktige fordi de summer rundt ved lave temperaturer, og det forekommer jo rimelig ofte på forsommeren. I fjor forekom det lave temperaturer hele sommeren, faktisk! I tillegg har de en rimelig vimsete adferd, noe som gjør de til gode bestøvere. De holder seg ikke til et sted, men flyr litt hit og dit.
I jobben min har jeg stadig kontakt med barn, eller voksne som jobber med barn. Målet mitt er å få både barna og de voksne til å bli enda mer nysgjerring på det som vokser og gror. Jeg drar ofte med meg ulike bøker de kan kikke i. En bok som er fin for barn som har litt om humler også er: Blomster og bier, Barnas faktabøker fra Damm. Det er viktig å lære opp ungene, det er jo de som skal ta vare på både humlene og oss en gang i fremtiden.

Jeg utfordrer gjerne tre andre flotte bloggere også til å finne litt humlestoff, eller bilder av humler/humleplanter. Utfordringen, som selvfølgelig er helt frivillig, er herved videresendt til:


torsdag 25. april 2013

Siste nytt fra "hagestuen"

Og hva sjuler det seg under dette teltet her? I dag har jeg fått dratt ut plantene som har vært lagret i garasjen i vinter. Afrikalilje, eller Agapanthus, noen pellargonier og en knoll jeg ikke klarer å huske navnet på. Finner jeg ikke igjen etiketten, må dere hjelpe meg når den har kommet litt i gang. Har også satt ut Dahlia-knollene (Georginer). Nå står de fint under akrylduken, på den innplastede balkongen. Her satser jeg nå på at de klarer både sol og litt kjølige netter.Jeg fulgte Claus Dahlby sitt råd om ompotting til gradvis større potte hvert andre til tredje år. Det betyr at jeg trenger først å potte om til neste vår/sommer. Jeg fikk ihvertfall enorm blomstring (i mine øyne i hvertfall). 15 blomster på samme plante. Det var forøvrig en dame som viste oss rundt i en hageanlegg utenfor Roma som beklaget seg over spredningen til Agapantus. Den ble nesten som et ugress. Stakkars dame, så heldig du er, tenkte jeg lite medfølende. :)
Ellers ikke så mye nytt fra terrassen - lyngen står like fin, og et par staudepotter viser antydning til liv. Det skal forøvrig sjekkes opp nærmere i helgen...

onsdag 24. april 2013

Starten på et reisebrev...


Her synes i hvertfall behovet for opprydding.
Juletrebelsyningen kan kanskje fjernes nå, eller?
Blogging fra Italia ble som dere skjønte litt nyttesløst. Store murvegger, og varierende mobilforhold satte en stopper for det, men da ble det desto mer tid til foto og ferie. Det kommer bilder fremover fra turen, sånn innimellom blogging fra egen hage. Viktig å presisere at som alltid er jeg ikke kjøpt og betalt i noen av mine blogginnlegg, så reisebrevet kommer med helt egne meninger. :) Det var en flott organisert tur, så det er helt ok for meg å allikevel legge en link til Linnea reiser, og link til de finner du her.

Veldig oppløftende å komme hjem og oppdage at nesten all snøen har smeltet, bare litt snø fra takrasene igjen. Visst har det skjedd ting i hagen også. Mye av snøen har smeltet, og løkene har begynt å bevege på seg. Jeg liker godt å reise på denne tiden av året, for nå begynner å skje ting i hagen, men det skjer ikke i et supertemp enda. De siste dagene har gitt mer løkblomstring, men i all hovedsak har de siste dagene avslørt alt rot og dødt plantemateriale som lå gjemt under snøen. Nå skal dette få tørke opp frem mot helgen, og så blir det en skikkelig rufs tenker jeg.Og så var det noen bilder fra turen, flere følger etterhvert.

Hotellet:

Hotellet lå i Civita Castellana, en liten koselig by nordvest for Italia.
Helt perfekt velkomst med denne blåregnen, skulle jeg mene.

Det kan hende det blir endel blåregn i disse reisebrevene,
men mye blåregn er ikke det verste regnet vi kan ha.

Quirinalens hage i Roma:

Første hagebesøk var den flotte hagen til Quirinalpalasset i Roma.
Selveste presidenthagen, og det på en dag det var presidentvalg. :)

Intet mindre bør det være, hvis man skal ha seg et kaffehus i hagen.

Tenkte det var flott utsikt på Operataket, men det er visst flere steder
som kan skilte med utsikt. Bildet er tatt i Quirinalens hage, hagen i fremkant
er på et nabobygg.
Rosehagebesøk i Il Giardino di Valleranello:

Under hele besøket hadde vi med oss Ulla, en flott og kunnskapsrik guide.
Her oversetter hun for eieren av en fantastisk rosehage.

Eieren var hentet inn til Ninfa, for å hjelpe til med navnsetting av noen roser.
Som takk fikk hun også med seg roser til egen samling, deriblant denne.
Navnet fikk jeg ikke med meg, men flott er den.

Vi kom på besøk før hovedblomstringen startet, men det var ingen nedtur av den grunn.
Alle de storblomstrede klatrerne fylte trærne med flott blomsterprakt.

Denne søte småblomstrede rosen ble min favoritt.
Heller ikke den fikk jeg noe navn på, men den er sikkert ikke herdig hos meg.
Dette fikk bli mest inspirasjon, så får jeg heller lete etter noe som ligner, men med
litt mer herdighet her hjemme.

Det småregnet litt denne dagen, helt perfekt for en hageblogger med sitt kamera.
Denne rosen fikk klatre i et tre med japankirsebær.
Siden det ikke var murer, klatret stort sett alle blomstene i trær,
og det var ikke tilfeldig hvilket tre som var satt sammen med den enkelte rose.

Jeg tenker at jeg gleder meg til å se honningrosene slynge seg
i trær her hjemme. De når nok ikke disse størrelsene, men flott blir det.

Rosen ved inngangsdøra.

Japankirsebær trenger ikke roser for å bli vakre, men hjemme blomstrer
jo ikke disse på likt, så kanskje det kan være en god ide allikevel.

mandag 22. april 2013

Reisebrev fra Italia

I bilkø utenfor Roma er det dekning nok til å skrive litt på bloggen. Har en super tur, men mobilnettverket på landet tillater ikke mye bloggaktivitet. Det får bli rapport når jeg kommer hjem. Har masse bilder, og har fått mye inspirasjon :)

torsdag 18. april 2013

Endelig vår, og jeg har reisefeber.

Er den ikke lubben og søt?
Ganske godt med regn, og hyggelige plussgrader gir resultater i hagen. I dag har det vært skikkelig øs pøs, men nå er all snøen på hustaket borte. Linerla kom i går. Det kan ikke være mye is i bekken heller, for nå er det mye lyd av vann som renner. I tillegg traff jeg denne lille gulspurven i blomsterbedet. Det var bare så vidt den kunne fly, så den var nok ute på prøvetur for første gang i dag. Trodde nesten ikke det kom fugleunger så tidlig, men det må det gjøre - og god lubben er den. Ikke rart den vil ut å se seg om forresten, for det er et yrende fugleliv. Veldig deilig å våkne til, faktisk. I morgen tidlig er det Italia neste, med hagen i presidentpalasset som første stopp. Jeg håper jeg får teknikken til å fungere, så jeg kan blogge litt fra turen. Tar bare med meg et lesebrett, men satser på wifi, og skal prøve. Reiseprogrammet til Italiaturen finner du her. :)
Gleder meg, gleder meg, gleder meg!


Slik ser det ut i løkbedet før avreise, så er jeg kjempespent på
hvor mye som skjer her på fem dager. :)tirsdag 16. april 2013

Herlige Hortensia

Jeg får stadig spørsmål av hagefolk om hva som er min største hageinteresse. Det kan jeg ikke klare å svare skikkelig på. Jeg jobber mye med kjøkkenhage, og det er vel der jeg legger ned mest tid og energi, men jeg koser meg akkurat like mye over prydplantene i hagen. Jeg har ingen behov for å bytte ut prydplanter med nytteplanter. Kanskje jeg må slutte meg til Ole Brumm og si "Ja takk, begge deler." :) Da vi var på Operataket hadde Plantasjen med seg poser med varer til de som fulgte pressedelen av opplegget. Heldig for meg og Marit, så ble det jammen noen til overs, slik at også vi fikk hver vår pose. I posen var det blant mye kjekt å ha, også en nydelig hvit hagehortensia (Hydrangea macrophylla). Litt irriterende at det ikke står skikkelig navnemerking, men det er kanskje bare hagegale som irriterer seg over slikt. Nå prøver jeg å holde liv i den, etter beste evne. Jeg er fortsatt superdårlig på å vanne, men det nærmer seg jo tiden da det er mulig å plante den ut i hagen, så jeg skal prøve. Jeg har flere hagehortensiaer, med de er stort sett grønne og fine busker. Hagehortensia blomstrer på fjorårets skudd, og ofte fryser disse helt ned. Tror denne vinteren ikke er noe unntak, men venter til det lengste før jeg klipper av døde kvister. Bare i fall det skulle være liv.... Har jeg riktig flaks kommer det en blomst sånn hvert skuddår. :) Har plantet flere vierhortensiaer (Hydrangea arborescens 'Annabelle'), som blomstrer på årets skudd, så har jeg da noe hortensiablomstring i hagen. Får nyte blomstene på denne hagehortensiaen nå, for den er vakker denne hagehortensiaen, er den ikke?

mandag 15. april 2013

Prikling!

Ipomoea rubra-coerulea
I dag har jeg fått priklet de plantene som hylte høyest. Dill, kornblomst og vindel. Dill er dill - og den gikk det fint å prikle. Det er igrunnen bare et problem med dillplantene i år, og det er ikke dillen sin skyld. Jeg har selvfølgelig klart å så altfor mye, og så klarer jeg bare ikke å kaste flotte småplanter. Resultatet av det er at da jeg hadde priklet mange nok, tok jeg resten av plantene og plantet pent tilbake i melkekartongen. (Avklippet melkekartong er altså så greit å så og plante i.) Nå står dillplantene der igjen, men med mye bedre plass, siden over halvparten har fått nytt bosted. Så kan jeg jo ha et lite eksperiment, og se forskjellen på disse plantene som nå bor hver for seg i eget hus, og de som bor mer på noe som kan minne om en bitteliten hybel.
Kornblomst (Centaurea cyanus 'Blue Boy') var mye mer vrien å prikle. Småplantene hadde dårlige røtter, og stengelen knakk bare jeg stirret litt hardt på den. Skjøre saker, med andre ord - og kanskje litt lite egna for min tålmodighet. Skulle jo ha gjort dette litt fort unna.... Men flere fine planter har nå fått nytt bosted, og håpet om flott blå kornblomstblomstring i kjøkkenhagen lever fortsatt. Tror ikke jeg må direkteså dette i år.
Kjempefine frøblad på Ipomoea.
Jeg så for et par år siden en samplanting av bondebønne (Vicia faba) og vindel (Ipomoea). Det var bare så vakkert, der disse to klatreplantene snodde seg sammen rundt en stolpe i kjøkkenhagen. Ipomoeaplantene med sine blålilla blomster sammen med de røde blomstene til bondebønne. Jeg blir jo fort inspirert når jeg ser noe flott, og tenker selvfølgelig "meg og". :) De siste to årene har jeg sådd Ipomoea direkte i jorda, men det har heller vært med vekslende hell. Ja, de vokser og gror, men så overdådig flott har det da ikke blitt. I år har jeg derfor forkultivert disse plantene, og du verden og det spirer. Kan nok ha Ipomoea i mer enn kjøkkenhagen tror jeg. Godt jeg har noen stolper og gjerder den kan klatre på også. Det var imidlertid veldig påkrevd med prikling hos Ipomoeaplantene, og disse småplantene var villige og enkle å prikle. Blir veldig spennende å se om jeg klarer å få til flott blomstring i kjøkkenhagen i år. Ipomoeaen som jeg har sådd heter Ipomoea rubra-coerulea. Vindel på norsk, men jeg liker nesten det danske navnet best. Pragtsnerle. Det er et fint navn det!