fredag 31. mai 2013

Mitt favoritt-tre


Dette treet har jeg blogget om før, men jeg bare må ha det med i år også. Naboens gamle epletre i blomst er det absolutt vakreste jeg vet. Dette er bare et stort tre, selv om det ut fra størrelsen kunne vært mange trær. Siden det er svært gammelt, og sikkert er på overtid i alder, er det plantet et nytt tre ved siden av. Det blir litt symbolsk også, når de står slik, det gamle og det nye treet - i blomst på våren. Tenk så mange år det vil ta før det lille treet blir så stort og vakkert. Konklusjonen må bli at felling av trær ikke bør skje, før det er nøye gjennomtenkt!

torsdag 30. mai 2013

En orkide i Sande - er det mulig?

 
I fjor høst mottok jeg en orkide fra Borgny Mansaas. Hun hadde mengder å velge i, men jeg landet på Cypripedium ventricosum Frosch. De store forhåpningene hadde jeg ikke, for de blomstene jeg virkelig ønsker meg, som blå valmuesøster, de får jeg ikke til.
De siste ukene har det imidlertid dukket opp en plante som har lignet veldig på den orkideen jeg bestilte.... - og nå blomstrer den! Det må bli et litt mørkt regnbilde av den, for det regner jo til stadighet fortsatt. Er meldt fint vær til helgen, så da kanskje det tørker opp såpass at det går å jobbe i denne våte jorda. :)

onsdag 29. mai 2013

En fantastisk blomstring

På mine vårturer i utlandet, er jeg alltid like fasinert av blomstringen til japankirsebær - Prunus serrulata. Store trær overlesset med blomster - og gjerne masse summende lyd fra ivrige insekter.
Nå blomster dette flotte prydtreet hjemme i hagen min, men siden det regner etter arbeidstid hver dag, så hyller jeg blomstringen også med en del andre bilder av dette vakre prydtreet.
Og dette siste bildet er fra hagen min. :)
For å passe det inn har jeg valgt en søyleform, Prunus serrulata erecta.

søndag 26. mai 2013

Historien om en sta Trillium

For et par år siden var jeg på besøk på Ramme gård i Hvitsten. Under det besøket fikk jeg se mengder av Trillium i blomst. (Det er dessverre ikke lov å vise bilder fra den hagen offentlig uten spesifikk tillatelse, så bildene derfra kan jeg ikke dele.) I alle tilfeller  - jeg var solgt, og bestemte meg for at denne planten skulle jeg også å ha i min hage. Staudeklubben i Vestfold hadde tilfeldigvis en Trillium på sin liste høsten samme året, og jeg bestilte frø. Frøene ble sådd den høsten og ingenting skjedde. Hele våren og sommeren året etter skjedde det heller ingenting. Da potta sto like tom, og uten tegn til liv våren, halvannet år etter at den ble sådd, ble innholdet tømt under en bærbusk. Jeg antok at det da ikke ble noe Trillium av de frøene. Samme høst bestilte jeg en plante av Trillim, Trillim flexipes White. Denne rota ble satt ned der jeg så for meg et hav av kommende Trillium. Våren etter (våren i fjor, faktisk) kom planten jeg hadde kjøpt sist opp, men gjett hva som sto under den ene bærbuska? Nettopp - det sto et ensomt blad av Trillium. Snakk om stabeis - skulle ikke spire i potte, nei! Jeg bestemte meg derfor for å flytte luringen under bærbuska bort til den andre planta. I min iver, klarte jeg å knekke stilken til dette ene bladet. Litt trist konstaterte jeg da, at det var nok ikke meningen allikevel, med denne luringen. I år tittet imidlertid luringen opp på nytt under bærbuska - og nå gikk også flyttingen greit. Navnelappen til denne ivrige Trillium-planten, som spirer når den vil, og som nok vil bo her hos meg, er imidlertid borte. Blir spennende å se når den en gang blomstrer. Kanskje jeg kan finne ut hva det er da. Begge har bare hvert sitt blad i år, så det går nok litt stund til det havet med blomstring - men de lever da i beste velgående så lenge! :)

 


fredag 24. mai 2013

En hvitmalt benk i hagen

 
 
I kveld sitter denne hagebloggeren salig ute på sin terrasse. Å sitte ute under varmelamper på terrassen, og nyte både lukt, solnedgang og fuglesang, hm - kan det bli bedre? :) I tillegg synes jeg at jeg har fortjent det i dag. ;) Jeg er ikke spesielt glad i å male - finner alle mulige unnskyldninger for å gjøre noe annet først. Men i dag fikk jeg da endelig somlet meg til å få på et nytt strøk maling på den hvite hagebenken. Det var det virkelig behov for, og selv om jeg ikke er så glad i å male, er jeg veldig fornøyd når jeg er ferdig. Dette er trolig det nærmeste jeg kommer båtliv også. Jeg fikk et godt tips av en venninne for noen år siden, som jeg gjerne deler. Alt av hagemøbler males med båtmaling, etter først å ha blitt grundig vasket. Jeg vasket over benken forrige dagen, slik at den rakk å tørke godt før jeg malte den i dag. Det finnes sikkert flere typer båtmaling, men den jeg bruker heter Shipolin. Det er en hurtigtørkende maling tiltenkt toppstrøket til båt. Lett å påføre med kost. Overflaten blir kjempeblank, og det er derfor jeg liker denne malingen så godt. Det er veldig enkelt å tørke av pollen, fluemøkk og annet rusk gjennom hele sommeren. Den tåler fint å stå ute i all slags vær, og det er også et stort fortrinn en norsk sommer. Herved er tipset videreformidlet, fra en svært så fornøyd hageblogger.

torsdag 23. mai 2013

Endelig...

Noen fant heldigvis stoppekrana der oppe, og godt var det! Fire såkalte rotbløyter på et døgn, ja det holder det! Men får vel ikke klage, når ikke folk, hus eller hage er skadet. Finnes de som er mer plaget av vannmengder. I kveld kom i hvert fall sola tilbake, og det var mulig å ta en rusletur i hagen. Guttene prøvde gresset til fotballsparking, men det surkler godt under tråkket enda. Jeg fikk plantet og gjødslet det meste før regnet kom. Det har resultert i god vekst. Litt for god vekst hos pinseliljene, som har lagt seg langflate. Ellers ser alt bare friskt og fint ut.

 
Ny vinkling på akeleiene. :)
 
 
De flotte bildene av en kommende pinseliljeblomstring får bli til neste år.
Langflat blomstring blir det nok i år! ;)

tirsdag 21. mai 2013

Tulipanglede


Jeg er kjempeglad i tulipaner, og her følger en bildeserie over de tulipanene som blomstrer i hagen nå. Det skal liksom være litt tidlige tulipaner. Tidlige er de ikke i år, men de blomstrer 
da før de såkalte sene sortene. :)Dette bedet ble litt glissent, men disse doble tulipanene var egentlig satt sammen med 10 tulipaner av Tulipa triumph Apricot Foxx. Ser ikke ut til at noen av de sistnevnte dukket opp.


Dette skal ifølge merkingen til forhandler være en Tulipa triumph Shirley.
Mulig det blir mer fargevariasjon med tiden...Her kommer en gjeng navnløse - siden de kommer fra en slik pakke som heter Tulipan - enkel tidlig i blanding. Ja, ja - pene er de i hvertfall. :)

mandag 20. mai 2013

Hage- og pinsehelg!

Dette har vært en fantastisk pinsehelg. Jeg kan sikkert blogge og leve på denne helgen en uke - minst!
26 grader og plutselig sommervarme har vært kjempedeilig.
Helgen har vært brukt til litt familiekos i varmen, og jeg har fått plantet ganske så mye.
 
Nå har også jeg fått meg en liten frukthage. Et epletre 'Katinka', et plommetre 'Victoria' og et kirsebærtre 'Fanal'. Nå gleder jeg meg til fruktblomstring i hagen. :) Trærne har blitt satt i akkurat passe hengekøyeavstand, så om noen år skal de få ha dobbel nytte i hagen.
Foruten å lage frukthage, har jeg fått erstattet nesten alle rosene som gikk ut i vinter, og sitteplassene har blitt ryddet frem fra vinterdvale. Jeg får leve med at det skal komme litt regn nå. Da slipper jeg jo å passe på nykommerne i hagen.
Hvilken flott sommer dette kan bli.
 

fredag 17. mai 2013

Hipp hipp hurra!

Gratulerer med dagen alle sammen.
Jeg ble så inspirert av flotte collager andre bloggere lager av vårblomstring i hagen, så jeg måtte prøve jeg også. Fordelen med regnvær er at det blir fine bilder. Den siste dagen har det blitt varmt også, så det gjelder å dokumentere hva som blomstrer, for nå tror jeg det kommer til å gå fort fremover.
Her er mine vårblomster. :)
Ha en fantastisk flott dag.

onsdag 15. mai 2013

Regnvær til nytte

Pinsen i år ser ut til å bli mer grå og kald enn i fjor. I stedet for å klage, som tross alt ikke hjelper så veldig mye, har jeg bestemt meg for å bruke gråværet. Det er jo ideelt vær til å få gjødslet. Kompostert kugjødselkompost og hønsegjødsel er handlet inn, og skal spres på det meste. Det gror og vokser riktig så mye nå, så både løkvekster, bær- og prydbusker, stauder, de få rosene som fortsatt lever og kjøkkenhagen skal få en god omgang gjødsel. I tillegg benyttet jeg en vindfull, men litt tørrere dag til å hente en liten del tang. En riktig koselig hageaktivitet å vandre langs stranda også.
Denne tangen skal aspargesplantene nå få, de få plantene jeg har. Asparges er strandplanter, og tåler også saltinnholdet i tangen. Skal tang brukes til andre planter kan det være lurt å la tangen ligge ute noen dager i regnværet, eller skylle tangen godt. Nå ligger tangen klar til å innarbeides i jorda, rett ved aspargesen. Det skal nevnes at grunneiere har rettigheter til tang som vokser i fjæra, så spørre først er lurt.

mandag 13. mai 2013

7 grønnsaker å lykkes med

I morgen skal Anne på Moseplassen til God Morgen Norge og snakke om kjøkkenhage. Det er kjempegøy! Tenk, en av mine hagediller på tv. Kult! Jeg må på jobb, men tar det opp, og så skal jeg kose meg med programmet i morgen ettermiddag.
Jeg har i flere år nå kurset ansatte i barnehager og SFO/skole i hvordan lykkes med kjøkkenhage. For å la barna få en god mestringsfølelse er det viktig at det dyrkes noen sikre planter. Å lykkes, og å føle mestring i hagen er ingen dum følelse for store heller, jeg snakker av erfaring. :) Å starte med en bærbusk er ingen dum ide, hvis man har plass til det. Jeg har vært opptatt av at alle kan få til noe, selv med kun en vinduskarm som utgangspunkt.

Her deler jeg sju sikre grønnsaker jeg har hatt god erfaring med, dyrket både på friland, i pallekarm og i krukke.


Reddiker
En sikker vinner både for store og små grønnsaksdyrkere. Deilig til dip, i salaten og på brødskiva. Vokser fort, og sikrer mestringsfølelsen på forsommeren. :)

 
Salat
Bladsalat som sås på våren og forsommeren er også en sikker vinner. Prøv gjerne forskjellige typer, slik at det blir variasjon i både farge og smak. Som for reddik, så kommer også her resultatet relativt fort. Unngå å så for sent, og vent med hodesalaten til du mestrer bladsalaten.
Squash og gresskar
Begge disse vokser fort, og grønnsakene blir enten store, mange, eller begge deler. Det blir mye squash på en sommer, og ingenting slår gresskarsuppe laget på egenprodusert mat. I tillegg blir biproduktet morsomme Halloweenlykter. Hokaido, som er en liten gresskartype har vært et vellykket innslag hos barna.


Sukkererter og bønner
Plantene som tilfører jorda næring. :) Erter og bønner er en nødvendighet i et vekstskifte. I tillegg er de lettdyrkede og gode. Søte sukkerter er sunn snacks, og når man pakker ut lilla bønner av en brun belg, ja da kan man ikke annet enn å bli forundret.

Poteter
En potet blir fort til mange flere. Dette er en super plante som gjør underverker med jordstrukturen. Det er morsomt å dra opp et potetris, og se restene av settepoteten, og alle de nye potetene. Hvis målet er potetsuppe er det ikke nødvendig med så mange potetene heller, for å mette mange mager.
Mangold
En ny og litt uvant bladgrønnsak for mange, men som absolutt bør dyrkes mer. Den står lenge utover høsten, er kjøkkenhagens smykke, med sine fargerike stengler, og smaker kjempegodt i for eksempel wok.
Gulrot
Dekk med fiberduk, så ikke gulrotflua får komme til, så er du garantert deilige egenproduserte knaskerøtter hele sommeren og høsten. For veldig tidlige røtter - så de inne i melkekartong. Klipp siden bunnen av kartongen, og sett hele kartongen ned i jorda.

Så nevner vi nederst at for å lykkes er det viktig med god jord, passe med vann og næring. Hver av de er egne temaer, som jeg heller får blogge om siden. Lurte du på hva vekstskifte var, så har jeg laget en tegning som illustrerer det. Den finner du her.

 

søndag 12. mai 2013

Snart tulipanblomstring, men hva kommer opp?


I dag har den meldte solen foreløpig uteblitt. Vått og regn, og ikke mer enn 10 grader på det varmeste. Har vært en innedag, fristet ikke å pusle ute. Da har jeg fått ryddet i alle merkelappene, som jeg har tatt vare på opp igjennom. Fant også merkelappene til alle løkene jeg satt i høst. Da skal jeg forhåpentlig klare å navnsette det meste i hagen etter hvert. Jeg har kjøpt tulipanløk av sorten 'Queen of the night' (bildet?) Trodde det var denne, men ut fra bildet på løkpakken har 'Queen of the night' enkle blomster. Ut fra det jeg finner på nettet, bekrefter det den enkle blomsten. Hva er dette da? Noen som har erfaring og kan hjelpe? Det blir i hvert fall spennende å se om den kommer i år også. Den har vært trofast noen år nå, selv om jeg ikke har tatt opp løken etter blomstring. Tulipanene står i knopp nå, og jeg kan nesten ikke vente til de springer ut.

lørdag 11. mai 2013

Hagevandring til humlesumming

I dag har jeg vært med på bruktmarked. Fått tak i en liten godbit som skal beplantes utover sommeren. Det får jeg vise siden. Her er bilder fra hagen rett før gråværet satte inn. Nå skal det visst drøye  litt før finværet vender tilbake. Greit det- bare det vender tilbake. Trøsten er jo at i selv tåke og regn jobber humlen i hagen. I gårdsdagens gråvær hadde jeg to ulike humlearter på samme plante samtidig. Men å få tatt et godt bilde av det, det var en større utfordring. Får tro det blir flere muligheter utover.
Staudebedet ved inngangen. Valmuer og Iris i ferd med å komme opp.

Lykken er når den røde julerosen har overvintret.
Den hvite har blitt borte, men tror jeg har noen småplanter
så satser på at jeg får den hvite tilbake.

Her skulle det komme masse roser. Bare grønne pinner igjen.
Godt at pinseliljene kommer trofast, da. De dør ikke ut.

Kjøkkenhagen. Ferdig sådd, og klart for varmt og godt vær.

Primula som jeg har fått av en nabo. Trofast hver vår.

Her er mitt vann i hagen. En balje som jeg setter pumpe og fontene i.
Rundt har jeg daglilje, hosta og gress.
Blir en stund til vannet kommer tror jeg.

torsdag 9. mai 2013

Reisebrev - siste del

 
I dag har det vært en gjennomgrå dag, så da tenkte jeg det passet å avslutte dagen med et reisebrev, fylt av sol og blomster og masse romantikk. Det er forresten bare deilig at det regner litt. Over 20 mm har vi fått det siste døgnet. Og når jeg rakk å så meg ferdig i kjøkkenhagen, og å gjødsle over hagen, ja da er det bare å kose seg inne med bilder. Kan nesten se det vokser og blir grønt ute. Deilig!
 
Det siste reisebrevet er fra Ninfa, til sigende en av verdens mest romantiske hager.
Hagen ble påbegynt rundt 1920, i ruinene av en middelalderby.
Roser og vann er det mest gjennomgående i hele hagen, og selv om jeg var der før roseblomstringen var på sitt vakreste, ble jeg ikke skuffet. Skulle bare vært der så mye lenger.
Ninfa, som ligger sørøst for Roma er i dag drevet av en stiftelse, og er kun åpen på gitte dager, og bare for grupper - og med guide som fulgte oss rundt. Det var en dyktig guide, men jeg kunne brukt mye lengre tid gjennom hagen. Har tenkt å la bildene tale for seg i dag. Må allikevel tipse om at selv med så mange roser sprøytet de ikke mot skadeinnsekter. De hadde masse insekthotell og fuglekasser. Kult. :) Nyt lykken av roser, kornell, iris, japankirsebær, selvfølgelig blåregn, lønn og magnolia, bare så sørgelig det er så lite som har herdighet nok til å trives her hos meg.

 
Liv, som var med på turen har sendt meg bilde av hagebloggeren på tur. :)
Med det vil jeg takke for at jeg fikk dele reisen med dere.