tirsdag 30. juli 2013

Ipomoea og litt erteblomst

Årets klatrefavoritt er Ipomoea (vindel). Jeg har den flere steder i hagen, og den har virkelig trivdes med sol og sommer. Til og med litt god tørke, da jeg var på ferie, har gått helt fint. I våres tenkte jeg at denne kom til å bli flott sammen med erteblomster. Erteblomstene er en del tregere, men nå har de begynt blomstringen, og om jeg skal få si det selv, så er jeg fornøyd med sammenplantingen. :) Regn i dag, men det trengtes. Nå skal jeg ut og plukke en skikkelig duftbombe av erteblomster, og ta med inn. :)
torsdag 25. juli 2013

Saft av svarthyll


Nå har jeg gjort noe nytt, som jeg bare må blogge om. Jeg har laget saft av hyllebærblomster. Det var så enkelt, og så godt, at jeg må skrive det ned her - så finner jeg det igjen til neste år.
Har du en busk med svarthyll (Sambucus nigra) i hagen, og ikke alt har funnet ut dette, så bli gjerne inspirert til å prøve. Kald hyllebærblomst-saft i varmen er ikke å forakte.
Oppskriften jeg brukte er ikke akkurat kalorifattig, skikkelig sukkerbombe. Safta er derimot stappfull av nyttige c-vitaminer, så det kan kanskje unnskylde mengden sukker.
Alt som behøves er noen blomsteklaser, sitron, vann og sukker.
Jeg plukket ca. 25 blomsterklaser. Dette ble nok til ca 2 liter konsentrert saft.
Blomsterklasene skylte jeg godt i vann - småkryp er ikke brått så lekkert i klar saft, selv om de nok døde etterhvert...
Jeg tok 2 store og en liten sitron - disse ble vasket og skåret i ganske tynne skiver.
Blomsterklasene og sitronene la jeg i en stor bolle.
Jeg kokte opp 1,5 liter vann, og rørte i 40 g sitronsyre og 2 kilo sukker
(jepp - her kommer kaloriene...)
Denne varme sukkerlaka helte jeg over blomsterklasene og sitronskivene.
Bollen fikk på lokk, og fikk stå i kjøleskapet i 4 dager.
Så var det bare å sile av saften, og vips, ferdig. :)
Dette ble konstrert saft, og jeg blander den ut i forholdet 1:6 - 1:7, alt ettersom hvor sterk smak jeg ønsker på saften. Kjempedeilig frisk saft i varmen.
Mulig den kan oppbevares på tette flasker en stund kjølig, men jeg valgte å fryse ned den saften jeg ikke skulle bruke, siden det var anbefalt i oppskriften jeg fulgte.
Lykke! :)fredag 19. juli 2013

En lek med farger i varmen

 
Jeg har blogget før om bruk av Shipolin båtmaling til hagemøblene.
Nå er det den gamle øl-benken som har fått farge.
Denne grønne benken fulgte med det gamle huset som sto på tomta. Den gangen rev vi huset, men husfruen mente den grønne ølbenken var så tøff, så den måtte få leve.
I mange år har den bodd i garasjen, men nå er den tørket støv, og påført en nytt strøk maling.
Ble den ikke fin, kanskje?
 
 
Denne rosa pelargoniumen skal få lage fin kontrast til grønnfargen, når den kommer i blomst.

 
Her har jeg gjort benken noe mer behagelig - og spedd på med puter i mange farger.
Veldig morsomt å leke litt med farger i sommervarmen.
I dag har det vært 25 grader i skyggen.
Skal visst være den fineste sommeren på sju år - nyter den. :)

mandag 15. juli 2013

Og bjørnebæra var ikke død....

Ser man det, ser man det... Bjørnebæra jeg trodde hadde tatt kvelden i vinter kommer med nye skudd. Hurra! :) Da har jeg altså lært det - at det er mer enn rotekte roser som kan se tilsynelatende dødt ut, men som kan komme sterkere tilbake bare man venter lenge nok. Jammen flaks at den planta sto så dumt til, at det enkleste var å klippe den ned, men ikke grave opp rota. :)
Ellers noteres det at det blir bra med amerikanske blåbær og rips i år. Litt mindre solbær. Må kanskje ha på bærnett snart, hvis ikke trosten skal få gleden av spise de...

torsdag 11. juli 2013

Ferie, lave skuldre og kveldssol....

Hipp hurra det er både ferie, fint vær og hagetid. :)
Fem flotte dager i Frankrike med Tour de France er unnagjort. Fjorårs sommeren i mente, så sikret jeg meg også mine soldager i Frankrike. Allikevel blir jeg tilgodesett med strålende vær her hjemme, ikke rart jeg smiler. :) Noen dager med abborfiske på småbruket ble det også tid til, men nå er jeg hjemme i hagen.

 
Den første runden i hagen rett etter ferien er en fantastisk følelse. Bilen kan til nød pakkes ut, men så må damen ut i hagen sin. Første stopp er kjøkkenhagen. Deilige sukkererter fortæres før hagevandringen kan fortsette. Det ble for øvrig mye sukkererter i år. Jeg sådde en del gamle frø, og i frykt for at spireprosenten skulle være redusert, sådde jeg litt tett. Ingen redusert spiring og masse sukkererter.....

2013
2012
Rosebedet er et stusselig syn, men det visste jeg jo før jeg dro. Sammenligningsbildet fra i fjor taler for seg. Håper inderlig ikke det blir en like hard vinter neste år. 2014 blir sikkert et flott roseår. :)
Aldri så galt, så har jeg fått noen nye roser i hagen, her representert ved 'Rapsody in Blue'. (under).

 

Salvie og femtunge (Scaevola).

 
Nå teller jeg 12 knopper på afrikaliljen min. Hurra!

 
Dette er hagens tøffeste Allium. Ikke vakker og skjønn, bare tøff og kul!
Har det treffende navnet 'Hair'.

 
Det er blomstring i blærespireaen (over og under).Denne brennende kjærligheten (Lychnis chalcedonica) passer aldeles ikke inn i hagen, men den er litt fin - og får stå.

 
Må lete meg frem i staudelistene mine, og se hvilken flott staude dette er.
En selvsådd sak som er blitt nesten to meter høy. Den står i ventebedet nå, men må få ny plass til høsten. Merkepinnen er uleselig blitt, men jeg har en backup i noen papirer.
Det får bli papirarbeid til høsten, og ny pinne til våren. :)


Astrantia, stjerneskjerm, en god klassiker som lett kombineres med andre planter.

 
Clemtais recta, tar helt over fuglebrettet. Snart er det bare en stor hvit sky. :)

 
Clematis 'Jackmanni' når nye høyder i thujaplanta i år. Blir hagens flotteste Thuja snart, dette.

 
Knoppurt, Centaurea, skal liksom ta over etter blomstring av dagliljer og iris. Den har ikke tatt helt av i år, men jeg får rydde den frem mellom de andre staudebladene.

 
Denne ministemoren kjøpte jeg i april, så klippet jeg den hardt ned i midten av juni. (Ja, da så den stusselig ut etterpå.) Nå er det imidlertid ny blomstring, og ingen tegn til skamklipping.
 
 
Det registreres at det blir et eple i år 'Katinka' - av de nyplanta trærne...

 
... og en plomme 'Victoria'.

 
Svarthyllen blomster, rekker jeg blir det saft av blomstene, hvis ikke blir det gele av bæra.
 
Nå kommer jeg til punktet der jeg gjerne vil ha litt hjelp. Dilemma mellom hagestue eller veksthus.
Jeg har fått den andre halvdelen med på å investere i en av delene, men hva skal jeg velge???
 
Skal vi lage hagestue av denne delen av verandaen - den skal jo ikke stå slik i plast...
 
 
eller skal jeg lage et veksthus på ca 12 m2 i dette rotehjøret?
Rotehjørnet står i enden av bikkjegården. Her skal vi fjerne all matjord, og støpe platting,
og da kan vi støpe platting til veksthus også. I tillegg er denne kroken lun og med passe mye sol. Utekran til vann har jeg også her. Ønsker meg i så fall et skikkelig hus med gå-dør, ikke skyvedør.
Har sett på husene til Rhs hos Solfang. Ønsker meg noe tilsvarende. Tips til både valg og type veksthus eller hagestue tas imot med takk. :)

mandag 1. juli 2013

Hagevandring


Jammen rart at dagene på jobb skal gå så fort før sommerferien. De siste ukene skal liksom alt gjøres ferdig. Blir nok ferdig også, men så mye tid til blogging blir det visst ikke. Heldigvis har rygget falt på plass, så bare det blir ferie er det duket for litt hagearbeid.
Her kommer noen hastige bilder fra hagen, så får jeg komme med mer rapportering når dagene blir rolige - og det er snart! :)