søndag 22. september 2013

Siste høstkos i hyttehagen

Helt fantastisk vær har det vært denne helgen, så litt hagesysling hjemme har det blitt. Satt noen flere løker, og tømt noen flere krukker. Sommerblomstene er liksom ikke helt supre lenger. Kan ha sin årsak i at noen glemmer å vanne de... Lørdag ettermiddag reiste vi en kort tur opp på hytta, langt inne på skogen. Hagegale har selvfølgelig også sin egen lille flekk der, selv om jeg helst vil at det bare skal være lettstelt skog og lyng, og mest mulig naturtomt rundt hytta. Hyttehagen består derfor bare av en buskrose, som jeg håper skal bli stor, og en gammel grønn stor kasse. Innpå skauen her blir det kaldt, H6, så jeg går for Hurdalsrose. Kassa er litt større enn en pallekarm. I denne kassa har jeg remonterende jordbær, salat, jordskokk og blomkarse. Jordbærplantene klarte seg faktisk fint gjennom vinteren, og sist vinter var som vi husker, ikke mild. Mener dette er en sort som het Tarpan. Byttet ut blomkarsen med lyng denne helga, for det er ikke lenge til frosten kommer, og da blir blomkarsen brått litt stusselig. Tenk - det var jordbær denne helgen også. :) Det er godt det kommer småplanter på de få jordbærplantene jeg har, for det blir ikke så mange bær pr plante. Flere munner å mette enn det er bær, men da blir det jo litt høytidelig å spise de. Stakkars bikkja kom i skade for å tisse på bærene her for en stund tilbake, det gjør den nok ikke mer.... Noen barn som sørger for det. :) For øvrig står rogna helt fantastisk nå, så flottere prydtre kunne jeg ikke plantet selv.

torsdag 19. september 2013

Regnvær pynter hagen, og foto er moro

De siste dagene har det kommet godt med regn her i Sande. Ingen fare for tørke lenger ihvertfall. Forrige dagen fikk vi godt over 70mm.
Rydding i hagen har derfor blitt utsatt, men til helgen er det meldt fint vær, så da blir det hagearbeid igjen. Godværsgartner jeg. :)
Lykken midt i regnet er å tusle en runde med kamera, og forevige alt det vakre regnet bringer med seg, og så kunne kose seg med bildene inne i varmen etterpå.

Cosmos-knopp

Malva - litt større knopp

Perler på en snor, eller dråper på erteblomstene. :)

Aspargesen blir dronningen i hagen, helt fantastisk rett og slett.


tirsdag 10. september 2013

Hagevandring i september

Det er bare noen helt fantastiske dager vi har her i Sande nå. Sommervarmen forsvant i går kveld, litt mer overskyet, og fare for regn i dag, men fortsatt tørt. Det gjør at mye står fint i hagen enda. En god ting med en tørr og varm september er at ugresset ser ut til å være litt mindre ivrig, så når jeg først har fått luka et sted, så varer det faktisk en stund.Her kommer noen bilder fra hagevandringen i går kveld. Morsomt å ta bilder i det fine lyset også. :)

Georgine, eller Dahlia. Fine til både snitt og ute i hagen. Godt å ha mange av den.

Solsikkene står fint i år, kanskje fordi det har vært godt med sol?

Endelig har jeg fått til mye blomstererter. Kjøkkenhagen full, og det lukter så godt. Hurra!

Fine inne, men enda finere ute i kveldssola.

Nå har blodbeger (Rhodochiton atrosanguineum) blitt stor og fin. Den var treg lenge, men det blir frø i år også.

Hagens optimist, godt å se roseknopper fortsatt. :)

søndag 1. september 2013

September, og siste humlesurr - det hjelper å klage

Sist klaget jeg over at jeg bare fant en type humler på bildene mine, til tross for at jeg har samlet ganske mange humler med kamera i sommer. Vel - det hjalp! :)
Samme dag, vel hjemme fra jobb dukket denne brune humlen opp. Takk snille du. :)
Så da avslutter jeg jeg humleinnleggene mine med humler fra to andre hovedgrupper.
 
Først den brune humlen.
Denne kjennetegnes med ensfarget brun, gulbrun eller rødbrun forkropp. Bakkroppen er gul, brun oransje eller svart.
Klarer ikke helt å få tak på hvilken brun humle dette er, men TROR det er en trehumle.
 

 
Så kommer det en byhumle, som tilhører gruppen med gul krage og rød bakkropp eller bakende. TROR dette er en markhumle. 
Med dette vil jeg og humlene få takk for oppmerksomheten. Vi håper alle hageeiere fortsetter å tenke på humlene, selv uten humlekampanjer og fokus på mangfold. Hageeiere flest vet nok å sette pris på disse aktive hjelperne våre, tror jeg. :)
 
Skulle du ha blitt litt inspirert til å lære mer om humler, kan boka Norges humler - med humleskolen, av Tor Bollingmo absolutt anbefales. Bare se opp for faren for å bli humlefrelst... ;)