onsdag 27. november 2013

Skogtur og tyttebærkrans

Denne helgen var det helt strålende vær. Litt vind, og kaldt, men med gode klær ble det deilig å være ute. På lørdag var det tjukk tåke, men av og til bor vi akkurat høyt nok til å gå klar tåka, og lørdag var en slik dag. Først en tur på julemarked, siden kos i hagen. Søndag litt surere, men på med litt mer klær. Jeg er nok en utejente. Hadde meg en skogtur og fant litt einer og tyttebærlyng. Etterpå koste jeg meg i solen, ute på benken. Innrømmer at etter et par timer var det godt å komme inn.

Kurven full av morosaker.

Det var helt fantastisk langs stien. Akkurat nok tåke sent på lørdag, til at gresset ble helt nydelig dekorert.

Vel hjemme startet prosjektet med å lage en av årets adventskranser.
Har lært av mor å lage tyttebærkrans, og nå kan jeg kanskje lære det bort videre?

Lyngen samles i små buketter. På dette hjertet brukte jeg ca 60 små buketter.

Med tynn ståltråd, ferdig halmkrans og buketter er det bare å sette igang.

Legger på en og en bukett, og snurrer fast med ståltråd. Ikke veldig vrient.
Ser det ikke koselig ut der i sola?
Litt kaldt på fingrene etterhvert, men det var så koselig, altså!

Ferdig resultat. Sløyfe i gammelt stoff, og to tyttebær har jammen lurt seg inn også ser jeg.
 Ganske fornøyd, men lyngen var litt gul i år, så den mørke grønne fargen fikk jeg ikke.
Hadde jeg gått enda lenger inn i skogen, kan det hende lyngen hadde vært mer grønn, får vurdere det til neste år.

søndag 17. november 2013

Bilder fra et prosjekt

I disse dager driver jeg og sluttfører et prosjekt jeg gjør for Fylkesmannen i Buskerud. (En av grunnene til at jeg har blogget litt lite i det siste..) Jeg skriver på en inspirasjonshefte som skal sendes ut til barnehager og SFO i fylket, og målet er at flere skal få lyst til å etablere sin egen kjøkkenhage. Jeg synes jo det er så gøy å drive med pedagogisk og praktisk læring med barn, og ser klart behovet. Håpet er at jeg klarer å formidle det også.... Blir sikkert noen smakebiter fra heftet utover vinteren.
Her kommer bilder fra et annet prosjekt jeg er ferdig med. Jeg har tegnet kjøkkenhagen til Grytebakke Gård, en gård som driver med Inn På Tunet aktiviteter. Hun som driver er ei superdriftig og kreativ dame, og samboeren hennes er en kjempedyktig anleggsgartner. Kombinasjonen av oss tre synes jeg ble bra, du får se på bildene og avgjøre selv. Veldig moro å gjøre et litt større prosjekt også.
Inngangen til kjøkkenhagen  fra ridebanen.

Sittebenk med pergola. Gjennomgående på Grytebakke å bruke naturlige materialer, og det har de gjort her også. Blir flott synes jeg.

Damen til endene, og redskapsbod

Areal for bærbusker, frukttrær og urter.

På gården lages mat fra grunnen av, og med så mye egenprodusert som mulig.
Da er det behov for en kjøkkenhage med litt størrelse.

Anlegget skal også være park, og flotte parker har jo dam.

Veksthus må jo til, her har jeg hatt mange fine samtaler med ungene.
Stille, varmt og med lukt av planter og jord.

Inne fra veksthuset.
 
En morsom utfordring, og jeg har lært masse selv av å jobbe med mennesker med psykiske og fysiske utfordringer. Dyr og planter kan være en super arena å føle mestring på, og jeg har erfart at oppriktig glede smitter.

fredag 15. november 2013

Vinter i kjøkkenhagen

Det har vært noen fine morgener med frost. Jeg har ryddet kjøkkenhagen klar for vinteren, men purren og grønnkålen (som er rød) står fortsatt. Grønnkålen blir faktisk bedre etter en frostnatt. Vurderer å høste både purre og grønnkål i helgen, for til uka er det meldt snø. Da kan det kanskje være like greit å ha grønsakene i hus.

Vakkert er det i hvertfall, i kjøkkenhagen, når rimet pynter maten.


Asparges i vinterprakt

Rødbladet grønnkål pyntet med rim
 
Dette er virkelig Bed&Breakfast, men på denne tiden bare det siste...
 

onsdag 13. november 2013

Plutselig litt tilbake i en nydelig høst

Oj, over en måned siden forrige  innlegg. Tiden går jammen fort når man har det moro. :)
Her skjer det masse om dagen, både med jobb og utenfor jobb - og det er jo egentlig bare bra. Oser av energi, og det tror jeg jammen jeg kan takke denne fantastiske høsten for. Har ikke opplevd maken. Varmt og flott, eller i alle fall sol i så mange dager. Bare en og annen regnværsdag, og det er jammen til å leve med, når vi skriver midten av november.
Her kommer noen bilder fra hagen, tatt i helgen. Tenk, jeg har sommerblomster fortsatt i krukkene, og jeg har ikke dekket de til for å spare de. Wow! De overlevde en kald natt til mandag også, og står altså fortsatt like fint. Herlig.

 
Fra inngangspartiet mitt. Det er greit å ha litt ull på benken, men ellers er det ikke mye som tyder på november. Sjekk den hvite bacopaen. Den ga jeg 16,- kroner for, som småplante i mars. Dette er hva jeg kaller valuta for pengene!

 
Av og til føles det som det er en liten snill engel som følger meg. Tidligere i høst kom en tidligere kjempesnill kollega og ga meg mange flotte gamle eplekasser. Heldige meg!

 
Og en tidligere sjef ga bort en mengde pytegresskar..... snakk om lykkehøst. Blir bare så takknemlig.

 
Denne ivrige ringblomsten har ikke tenkt til å gi opp sommeren helt enda. I ensom majestet står den i grønsakshagen. Jeg har ryddet rundt, men har absolutt ikke hjerte til å rydde bort denne. Den er jo fortsatt like vakker.

 
Flott, ikke sant?

 
Her er årets blodbeger. Den trodde jeg virkelig ikke skulle kunne klare flere netter med kuldegrader, men - jo - det gjør den! I bakgrunnen er vedkasser, for selv om disse plantene nekter å innse at det straks er vinter, så må husfolket gjøre noen vintergrep, altså.

 
Erteblomster som blomstrer i november - helt utrolig!


Dette er fra bakhagen. Det er bare så flotte høstfarger nå, at det er en fryd for øyet.

 
Børster unna noen barnåler på benken min, og setter meg ned og tar en hvil. Litt kaldt i rumpa, men trenger jo ikke sitte så lenge....

 
Hageblåputen hyller den fine høstdagen med tre-fire blomster. Hvis ikke musa herjer i vinter, ser den ut til å bli flott til våren i hvert fall. Så konklusjonen må være at høsten 2013 har vært en suveren hagehøst uansett hvordan de siste to ukene blir. I dag har det vært ni varmegrader og sol, og det er jammen meldt flott vær til helga også.