tirsdag 27. mai 2014

April og mai oppsummert i bilder


Registrerer at forrige blogg-innlegg var 1.april. Det er ikke slik at jeg ikke har drevet hagerelatert arbeid, heller det at det har skjedd litt mye, og da blir egen blogg og egne aktiviteter nedprioritert litt.
Så da lager jeg meg en lite oppsummering.
April startet på hagemessa på Lillestrøm - en skikkelig opptur, og mye av årsaken til at resten av april og mai ble travel.


Det runde trommelbordet, som ble påbegynt i fjor ble fullført. Det ble med til hagemessa, og for tiden er det lilla, for å ta igjen logofargene til Bøllefrø.


Jeg tror jeg var eneste på hagemessa med blomstrende epletre.
Det var et spennende prosjekt å se om det var mulig å drive det frem i garasjen, men det gikk altså akkurat. Epletrær blomstrer ikke over veldig mange dager, så det var aktiv temperatur-regulering for å treffe akkurat, men det gikk. Hurra!


Barneaktiviteter var fokus, så det enkel insekthotellet var med. Det har forøvrig overvintret flere gullvinger i slike insekthoteller i år, så jeg håper lusa på rosene går en skummel  tid i møte.
Slike gresshoder har jeg sett mange andre lage, og nå fikk jeg prøvd selv også.
Testet ut med gressløk også, men da ble nylonstrømpa for finmasket. Får prøve igjen, med litt grovere tekstil. Solsikkekonkurransen er i gang - hvem kan dyrke den høyeste solskikken i 2014?
Flotte premier fra Dewit og Nelson Garden, som selvfølgelig fikk være med på messa.


Egne skilt laget av lokk slo an hos lærere og barnehagepersonell. Akkurat det som var målet mitt!


Det koseligste med hagemessa er imidlertid å treffe fjesene bak alle bloggene. Tusen takk til alle dere som tok turen innom og hilste på. Jeg hadde trekning av noen billetter. Den ene bloggeren som vant, var koselige Underberget. Hun kom rett fra Kiel, og hadde med dette til meg. Snakk om heldige meg! Akeleien er sådd, og spirene mine får stadig en dusj.


Blomsterbedet som skulle følges gjennom året så slik ut rett før påske.


Gulveisen lyste om kapp med vårsola.....


....og det gjorde påskeliljene også. Mye gult i hagen på våren, og nesten helt fraværende blomsterfarge resten av sommeren.


2.påskedag hentet vi varelageret til DeWit Norge, og tok over agenturet til DeWit, samt nettbutikken hageredskaper.no Her er læringskurven bratt, men morsom. Mange finurlige bankting som må fikses ved et eierskifte, men nå er straks betalingsløsninger på plass i nettbutikken igjen. Synes det har tatt evig lang tid å få plass denne betalingsløsningen, men sånn er det når alt skal gjennom systemer.
Nå har jeg vært og hilst på flere hyggelige forhandlere, og sett mange flotte hagesenter, og flere skal det bli. Moro! Ramme Gård, som har hagedager på lørdag, er et av de flotte stedene jeg har vært på. Jeg har også skaffet meg et agentur på beskjærings-sakser, og sakser og mer utstyr fra DeWit kommer i dag til Norge. Moro å prøve import også, og følge varene fra både Italia og Nederland. Gleder meg til å se varene etterpå i dag. (Så nå er dere advart - det blir nok litt reklame for hageredskap på bloggen, selv om den fortsatt skal være mest om min hageinteresse).


Rett før månedsskifte ble det også tid til hagetur. Noen fantastiske dager i Berlin - her fra Tiergarten.
Flott å kunne ha en slik park midt i byen.I Potsdam var vi og besøkte Sans Souci og Neue Palass. Vi var aldri inne i slottene, men storkoste oss i de store, flotte parkene utenfor. Hvordan ville det ikke være å ha et slikt digert slott som sommerhus, og ha store sammenkomster der. Det var lett å la tankene vandre noen hundre år bakover i tid, når man satt på en benk under mektige trekroner.
 


Det blir et slikt fantastisk lys når sollyset filtreres gjennom bladverket.
I disse humle- og insekt-tider var det også morsomt å se hvordan de i alle parkene vi var i lot områder stå uklipt, slik at undervegetasjonen fikk bli lang. I tillegg var det hengt opp mengder med fuglekasser. Det var tydelig at det var tilrettelagt for et mangfold, også blant insekter, fugler og dyr.


Ingen vårtur uten magnolia.....,


..... og ingen vårtur uten makro-fotografering.


Tur til hagen til Karl Foerster -  en legende utover tyske grenser,
både innenfor design og foredling av stauder.

Og staudeutsalget  var som forventet - enormt.
På sett og vis bra at man ikke kan ta med seg hjem - begrensningens kunst kan være vrien.


Botanisk hage i Berlin. Her, som flere andre steder vi besøkte var husene under restaurering, men ute var det vakkert. Syringa micropylla, skal kunne klare seg her hjemme på lune plasser. Kjøpte en på hagemessa et år, men det er konstatert at det ikke er lunt nok hjemme hos meg. Døde etter et par sesonger.


Frukttrær er like mye prydtrær, dere må selv tenke dere lyden av insekter som summet her.
En fantastisk plass å ta en hvil, det blir jo mye trasking på slike turer.


Ginkgo biloba,  tempeltre. De hadde et vakkert eksemplar på Dømmesmoen, da jeg studerte der. Forelsket meg helt, og har aldri glemt det. Går desverre ikke hjemme hos meg, så det nytes når jeg kommer over det. Er ikke disse bladene vakre på våren?


Vel hjemme til pallekarmene og opprydding etter hagemessa. Tomatplantene har fått flytte inn i dette vegg-drivhuset i påvente av at jeg får kjøpt meg hagestue/drivhus. De stortrives her.


Mest sol har det vært disse ukene, men litt regn også.
En favoritt i hagen på våren er kubjelle (Pulsatilla).


Og det berømte følge-opp bedet mitt står har utviklet seg masse, og byr på deilig blomstring.


Første gang jeg så Trillium i større mengde var på Ramme Gård, for mange år siden.
Nå har jeg klart å få frem to sorter selv - men aner ikke hvilken sort det er.
Noen som har et tips?


Og dette er den hvite varianter. Håper de sprer seg, og blir like vakre som på Ramme.


Marikåpe etter natteregn er noe av det mest sommerlige jeg vet om.
Blomstene er dessuten kjekke og vakre som fyll i enhver sommerbukett.


Denne perleblomsten fikk aldri helt bestemt seg - hvit eller blå?


Vi øver på å ta bilder som kan brukes til høsten.
Visste dere at det finnes egne krokus-settere?
Jeg tror jeg kanskje må holde foredrag på hagemessa neste år - 
hageredskaper du ikke visste om, men som du ganske sikkert trenger... ;)


Siden ukene har flydd avgårde var det helt på sin plass å avslutte mai med et to-dagers kurs i Terapeutisk hagebruk på NMBU på Ås. Det var helt fantastisk, og skal først brukes på meg selv, før jeg forhåpentligvis kan lære bort litt til flere. Jeg har laget meg en flekk i hagen til ettertanke, stillhet og ro. Nå vet jeg også hva som faktisk skjer i kroppen, når jeg oppholder meg der. Mulig jeg bør være der ofte...

Ha en fantastisk langhelg når den kommer.
Jeg håper jeg får blogget litt jevnligere fremover, men tror jammen ikke jeg tør å love noe... :)
Stor hageklem.

3 kommentarer:

 1. Det var litt av en oppsummering, skjønner at du ikke har vært på latsiden. God ide med å bruke lokk som merkelapper - men har du tips om tusj som holder fargen ? (spør hun som har 8-9 sorter umerkede akeleier plutselig ). Det virker som du har mange morsomme ´jern´i ilden for tiden :) Det blir spennende å følge fortsettelsen.

  SvarSlett
 2. Hei! Så morsomt å "se" deg igjen. Var på standen din på hagemessa, men du var ikke der akkurat da. Den var kjempespennende. Dette var det morsomt og inspirerende, både å se på bilder og lese. Lykke til med alle prosjektene. Anne

  SvarSlett
 3. bello blog ...felicitaciones...¡¡¡
  podra enviarme boletines....gracias
  loredana2607@gmail.com

  SvarSlett