mandag 6. april 2015

Full vårpuss

Det var planen å bruke dagen i hagen i dag - og det har jeg jammen gjort. Tre prosjekter har jeg fått unna. Siden det er litt travlere tider nå enn da jeg anla hagen må det gjøres justeringer. Det ene bedet mitt gjør jeg om til kun et par stauder, busker og duk med bark. Jeg begynte i høst, og grov opp alt. Renset for ugras, og satte ned igjen det som skal få være der. Det blir 3 syriner, et hjertetre (som blir en busk), en gammel pion etter svigermor og en akeleie. I tillegg får en klematis vokse opp i en einer som døde for meg finbullvinteren for et par år siden. Før ugraset dukker opp igjen har jeg nå lagt duk. Ingen nye spennende stauder - ingen nye morsomme busker. Staudene får til og med begrenset plassen sin. Helt ulikt slik resten av hagen er. Nå blir det som det blir - og det blir sikkert bra nok, bare buskene blir litt større. Jeg klarte jo ikke å få med meg nok bark fra hagesenteret - så litt gjenstår. Men arbeidet er liksom gjort. Å ha på noen sekker til med bark er rimelig greit.


Prosjekt to var å fikse komposten. Jeg laget for noen år siden en kompostbinge av flettet levende pil. En skikkelig god ide - syntes jeg da. Men når bare halvparten av pilen overlevde, ble kompostbingen plutselig veeeldig glissen, og skjulte i grunnen ingenting av haugen min. Slik har det stått noen år, men når jeg plutselig importerte noen grådig fine kompostbinger - ja så måtte jeg gjøre noe, og kjøpte et par selv. Jeg skal ha tre - en til moden kompost, en til kompost som skal modne et år, og en til årets kompost. De er ikke akkurat gratis disse kompostbingene, så det får bli med to i første omgang. Den modne komposten kjørte jeg ut i kjøkkenhagen, Komposten som skal modne et år har fått ny binge, og jeg har en tom binge klar til årets kompost. Det er så morsomt når teorien stemmer med praksisen. Lykke å kjøre ut egen kompost i kjøkkenhagen. Kompostbingene er ikke mer en 200L, så nå må jeg være litt nøye med hva jeg putter i komposten. Før har jeg kastet nesten alt, også ugras. Nå kommer jeg nok til å skille litt mer - og la ugraset gå over gjerdet til svoger sine kuer.

Egen kompost i kjøkkenhagen er rene lykkefølelsen - tenk så mye penger jeg sparer på å ikke kjøpe kompost i år.....

De mest snobbete kompostbingene jeg har sett - men jeg er skikkelig fornøyd, da!
Da var det "bare" det siste prosjektet igjen. Jeg har lenge ønsket meg et slikt plantebord. Et slikt hyggelig sted å stå å så, potte om osv - slike man ser i magasiner vet dere. I tillegg trenger hageredskapen min å få en skikkelig lagringsplass. Redskapen holder seg best innendørs, jeg vet det, men der er det altså fullt av ting som skal selges. Min egen redskap må pent være ute, også gjennom vinteren. Jeg satte i gang - med iver og lyst. Når min snekkerkyndige mann oppdaget dette, kom det noen korrigeringer, masse hjelp og jeg har nå et plantebord. I tillegg henger redskapen pent opp på veggen. Det ble kanskje ikke helt som i magasinene, men hyggelige stunder får jeg der. Og styler jeg litt, og tar bilder rette veien, ja så kan det jammen bli bra. (Men jeg trenger egentlig ikke et plantebord som ser akkurat ut som i magasinene heller - jeg trenger et plantebord som fungerer, og det har jeg nå!) Så da kan våren bare komme. Det er MASSE å gjøre i bed, og plenen kan snart rakes, men det er da bare begynnelsen av april, og mye tid igjen.

Trenger visst ikke insekthotell jeg. Mellom lemmene som sto til vinterlagring var det mange gullvinger som koste seg.

Når jeg hadde fått ryddet litt....

Og her det klart for planting og såing. Ble nesten mørkt før jeg var ferdig, men hva gjøre vel det?


3 kommentarer:

 1. Hei! Så gøy at du er tilbake på bloggen :-) Det er jo hyggelig å dele hagegleden med andre på nett. Fine prosjekter du har gått igang med. Et plantebord og kompostbinge står på min ønskeliste også! Fine vårdager til deg:-)

  SvarSlett
 2. Hei! Å trille ut egetprodusert jord gir lykkefølese. Føler seg rik da. Kjempefint arbeidsbord. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 3. Det vil jeg kalle en produktiv dag - godt jobba!
  Egen kompost er gull verdt!
  Klem Nora

  SvarSlett