tirsdag 26. januar 2016

Tull med tyll

Da det var markering av kongeparets 25-års jubileum på slottsplassen ble det mye oppmerksomhet rundt islyktene. Veldig lekre lykter som elever ved Hamar katedralskole hadde laget. Hamar Arbeiderblad viste bilder, og Moseplassen fulgte opp med video på hvordan disse ble laget. Litt samme prinsippet som når man lager betongurner av håndkle.

Jeg hadde lyst til å prøve - og har forsøkt med litt ulik type tyll, men brukt samme prinsippet - med ballonger og sprøyte.


Brudetyll rundt ballonger. "Mamma - you have gone ko-ko" var kommentaren til sønnen da han kom hjem fra skolen og tittet ut av stuevinduet.... Hi, hi - det har han jammen rett i!

Jeg testet vanlig stiv tyll, brudetyll og bløt tyll. Jeg er litt heldig, og bor ikke langt unna Stoff og Stil. Ikke koster tyll så mye for meteren heller, så da handlet jeg! Damen i butikken var en dreven islykt-produsent, og bidro med tips og ideer. Vi var usikre på om vanlig stiv tyll ville legge seg pent rundt ballongen, men det gjorde det. Den stive tyllen var absolutt den enkleste å jobbe med. Jeg prøvde også en tyll med sølvtråder i. Dette hadde sikkert fungert om jeg hadde vært litt mer tålmodig, men med tyngre stoff må det mer is rundt for å stive av. Brudetyllen fungerte fint, men her måtte jeg være litt nøye på å dandere pent rundt, så det ble jevnt med stoff rundt hele. Med skjev tyngdefordeling velter lykten lettere.

Det går sikkert å bruke ulike typer stoffer - Moseplassen brukte bomull. Det kommer bare an på hvilket utrykk man ønsker. Jeg ville at det skulle være is og lys som var dominerende - ikke stoff. Slik sett var tyll fint, men jeg har lyst til å jobbe mer med dette. Tror det hadde blitt skikkelig fint hvis isen ble tykkere, men da blir vannsprøyte litt tidkrevende. Kommer kulda tilbake skal den brukes til eksperimentering....


Den hvite er laget i brudetyll - de fargede i stiv ordinær tyll. De ble da ganske fine, ikke sant?


4 kommentarer:

 1. Så fine de ble! Utrolig hva som kan brukes :)

  SvarSlett
 2. Skikkelig flotte islykter! :-)

  SvarSlett
 3. Kjempe flotte lykter. Dette må jeg prøve, må bare til kuldegradene kommer tilbake.

  Klem Vivi

  SvarSlett