mandag 10. april 2017

Hjemmepåske i hagen

Av og til tar livet litt brå og uventede kromspring, og senvinteren og våren ble ikke helt som jeg hadde forestilt meg. De viktige tingene er ikke hage og blogg, men de menneskene vi har rundt oss. Så da har de viktige tingene blitt prioritert de siste månedene, og det ble et langt hopp fra forrige blogginnlegg. Så kan jo målet være å få til jevnlige innlegg fremover - men love noe skal jeg ikke...

Bloggen er ment som en hyggelig hagebok til eget bruk, så da blir prioriteringslista der etter. Men selv om jeg ikke har fått blogget allverden, så skjer det ting. Jeg driver nettbutikken hageredskaper.no, og det nærmer seg hagemesse. Det er alltid gøy å planlegge den. Vi har bare råd til en bitteliten stand. Det tilsier at mye ikke kan være med - gode hagevenner bidrar med å velge ut de rette tinga. Så får jeg fasiten på om det ble greit den 21. april Gøy blir det helt sikkert.


Ifjor fikk jeg veksthus - en stor hageberikelse i så måte. Siste helgen i mars kom med sommertemperaturer, og det var tid for å starte ny sesong. Første skikkelige våresesong - hurra!
Litt kugjødselkompost spavendes i jorda - grunnarbeid er viktig for godt resultat.


Frem med klut og såpevann - og full vask av vegger og tak. Selv om den største ryddesjauen ble tatt i høst var det litt å ta tak i. Jeg prøver så langt det lar seg gjøre å drive giftfritt - så også med vaskemidler. Nettbutikken har vært heldige å få forhandle C, og som med det meste annet jeg selger liker jeg å prøve det ut selv. En god følelse, ispedd deilig lukt i hvertfall. Og rent selvfølgelig.


Jeg leste et lurt sted om noen som sådde reddik og salat i veksthuset, og rakk en avling før tomater og agurk inntok huset. Det må selvfølgelig testes - så nå er plukksalat, ruccolasalat og reddik i jorda. Slang med noe vårløk også, men er redd det er vel optimistisk....

'

Her burde jeg egentlig hatt et før og etter bilde. Det øverste trinnet på trappa har de siste to årene ugjort seg veldig når telen har jobbet. Det sto derfor helt på skakke. Ikke spesielt greit når det blir glatt på vinteren. Denne helga gikk jeg løs med spade og spett, og fikk rettet det opp, samt lagt på ett trinn til. Nå bør trappa holde et par år til før jeg må gjøre noe. Det ble helgens styreketrening.


I kjøkkenhagen titter løken opp - veldig fristende å begynne å høste litt av gresset snart.... 1.April kan jeg tilfreds konstatere at reddiken er på vei opp. Ingen aprilspøk dette. :-) Tomatplantene har lenge igjen før de skal inn, så dette bør gå kjempefint. Glede! Da var det bare å skynde seg å så karse til påske.


Krokusen står i blomst på de tidligste stedene i hagen. De mer bortgjemte plassene har den bare så vidt begynt å titte opp. Det er bare fint, da blir det lengre blomstring.


Så kom påsken, men ingen påskehare....
Denne var på besøk til dyrets (bikkja) store underholdning. Vi kan godt like slike i hagen. Ifjor fikk vi brunsnegl, så vi håper denne har god apetitt og forsyner seg rikelig.. Om brunsneglene i tillegg først spiste litt av skvallerkålen som er på vei opp, ja da blir vi riktig så fornøyde. Mindre skvallerkål og mindre brunsnegle. Vi er redd vi er litt for optimistiske her, men det er da lov å ha trua...


Med tørt og fint vær har vi startet den store oppryddingen i hagen. Etter veksthus og bed nærmest inngangsdøra er det kjøkkenhagen sin tur. Enda en stund til vi skal så, men nå er vi klare til mai. Også her har skvallerkålen gjort sitt inntog. Det var helt unødvendig for vi har mer enn nok av den andre steder, så vi drar opp meter med røtter, og håper den skal bli utarmet og gi opp sin videre fremmarsj... (Kommer nok aldri til å vinne den kampen....)


Denne Helleborusen liker vi spesielt godt. Den ble kjøpt til jul et år. Det var fortsatt ingen tele da nyttår kom, så vi plantet den ut. Til de store hageviternes store fortvilelse. Det manglet ikke på gode råd, utplanting i januar anbefaltes ikke. Vel, de kjenner ikke min mangelfulle innendørs vanning - så den sikre plantedød var å la den være inne. Den måtte rett og slett ut. En terracotta potte ble satt på hodet over, og den overlevde. Men det var ikke noe poeng i å lage et blogginnlegg om den overlevde Helleborusen den første våren - og ikke den andre våren heller. For begge årene har den blitt meid ned i en intens fotballkamp lenge før jeg har vært ute og foreviget den med kamera. Men den gir ikke opp, og i år var det fotballspillerens arm som gikk ad dundas og ikke helleborusen, så i år blomstrer den. (For nye lesere - her har vi to gutter i huset, og all uteaktivitet er bra. Det blir tidsnok stille her, da kan prydhagen få leve sitt eget liv. Inntil da er det bare fint med fotballkamper med hekken som mål og brekte blomsterknopper. Brukshage med andre ord.) Kan hende jeg rekker å ta et bilde av den i full blomst også, men det lover vi ikke, for gipsen er av armen om bare en uke.


Under morelltreet kommer tulipanene og irisen har også begynt å bevege på seg.
Våren er en fin tid i dette blomsterbedet. Mye løk av ulike slag. Hele bedet er fullt av underjordiske røtter med skvallerkål, men det er enda litt tidlig til at vi har begynt å la den være et bunndekker, så enn så lenge ser det svært så idyllisk ut.


To uker i drivhus, med god temperatur ute gjør susen. Nå er reddikene virkelig i farta, og også salaten har kommet opp. Det er virkelig helt fantastisk med dette veksthuset.


Palmesøndag tok vi oss litt hagefri, og vandret en tur på kyststien. Vi har en bitte liten tue med blåveis i hagen, men de store blå teppene som det er ute på øya får vi ikke. De må vi gå til - og nyte mens vi er der. En liten bukett fikk også bli med hjem.


Morgendagens ryddeprosjekt....


En liten primula prøver forgjeves å få litt oppmerksomhet inne blant kvist og kvast. I morgen lille venn skal du bli ryddet frem, så du blir litt mer synlig.


Jeg rakk å ta rundt fontenen i dag, og det minner meg på at jeg må ha ny pumpe. Den gamle gikk føyken i fjor, og det var ikke mulig å få tak i deler til å reparere. Så da må vil vel på en liten investeringsrunde. Kan hende det er noe å oppdrive på hagemessa?


Veldig fornøyd med den ene trepionen min. Den ser ut til å trives godt. Registrerer at den kommer til å bli helt feilplassert der, hvis den skulle finne på å bli en stor busk, men det er ikke akuelt å flytte på den. Det tør jeg ikke. Da får vi heller om-møblere på plantene rundt når den tid kommer. Det tar jo litt tid før den er en stor busk.


Fortsatt god påske!

4 kommentarer:

 1. Hei, skal si du har orden i sysakene! Men helt sikkert lurt å ta et prosjekt om gangen og å ha e plan. Jeg har det med å tenke alle planer på én gang, og så får jeg gjort fint lite som viser igjen. Hvis du greier å avle fram frosker som spiser snegler som gnafser skvallerkål, så bestiller jeg gjerne en håndfull :) God påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi hi - jeg lover å gi beskjed hvis froskene fungerer. (Har mine tvil - så sikkert lurt om du har en plan B klar...) Riktig god påske til deg også!

   Slett
 2. Så koselig å lese litt igjen om hva du har for deg i hagen. Så spennende med den nettbutikken, håper det blir suksess på hagemessa!
  Fortsatt god påske!

  SvarSlett
 3. Gøy å se i hagen din. Lykke til på hagemessen. Jeg lanserte hageboken min der i fjor, mye spennende å se på. Ha en fortsatt fin påske, hilsen ingeborg fra fruhaldshage

  SvarSlett